Στη Λωρίδα της Γάζας, οι δεκαετίες συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών έχουν οδηγήσει σε μια σοβαρή έλλειψη πόσιμου νερού, καθώς περίπου το 90% της διαθέσιμης ύδρευσης παρέχει νερό ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Η κατάσταση οδήγησε έναν κάτοικο της περιοχής να δημιουργήσει μία συσκευή αφαλάτωσης που χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια για την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού.

Η αυτοσχέδια εγκατάσταση αφαλάτωσης του Φαγιέζ αλ-Χίντι μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση λειψυδρίας στη Γάζα, καθώς οι κάτοικοι διαθέτουν νερό ίσως για μερικούς ακόμα μήνες, σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα.

«Η ηλιοφάνεια είναι άμεσα και άφθονα διαθέσιμη στη χώρα μας», δήλωσε ο εφευρέτης της. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την έλλειψη νερού με μια βιώσιμη λύση, ο αλ-Χίντι κατασκεύασε μια απλή δεξαμενή που διαχωρίζει το καθαρό νερό από ρύπους και το αλάτι. Το σύστημα του αλ-Χίντι παράγει σχεδόν 12 λίτρα πόσιμου νερού την ημέρα, ποσότητα που μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες της οικογένειάς του.

Όπως είναι λογικό, αρκετοί ήταν επιφυλακτικοί για το πόσο ασφαλές είναι το νερό που παράγεται, και έτσι οι υπεύθυνοι της Εταιρείας Ύδρευσης των Παράκτιων Κοινοτήτων έλεγξαν το νερό και διαπίστωσαν ότι η πειραματική διαδικασία του αλ-Χίντι πράγματι λειτουργεί με επιτυχία.

Τώρα, ο αλ-Χίντι εργάζεται για να βοηθήσει άλλους κατοίκους της περιοχής να δημιουργήσουν το δικό τους σύστημα αφαλάτωσης. Κατά πάσα πιθανότητα θα περάσουν χρόνια ή και δεκαετίες πριν από την επισκευή των υποδομών της περιοχής, έτσι τα αυτοσχέδια συστήματα ίσως είναι απαραίτητα για την επιβίωση αρκετών ανθρώπων στη Γάζα.

Πηγή : naftemporiki.gr

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.