ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ηλιακή και αιολική ενέργεια κερδίζουν τα ορυκτά καύσιμα

Written by ecoscience

Το κόστος του εξοπλισμού έχει μειωθεί, οι τεχνολογίες έχουν βελτιωθεί και οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο έχουν ενισχύσει τους στόχους καθαρής ενέργειας, στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Η πτώση των τιμών, οι καινοτομίες και οι προοπτικές.

Η ηλιακή και η χερσαία αιολική ενέργεια είναι σήμερα οι πιο φθηνές νέες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστον στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, απειλώντας περαιτέρω τα δύο ορυκτά καύσιμα – τον άνθρακα και το φυσικό αέριο.

Το ισοσταθμισμένο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για έργα χερσαίας αιολικής ενέργειας έχει μειωθεί κατά 9%, στα 44 δολάρια ανά μεγαβάτ/ώρα, από το δεύτερο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς. Η ηλιακή ενέργεια υποχώρησε 4%, στα $50 ανά μεγαβάτ/ώρα, σύμφωνα με έκθεση του BloombergNEF.

Οι τιμές είναι ακόμη χαμηλότερες σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βραζιλία. Το κόστος του εξοπλισμού έχει μειωθεί, οι τεχνολογίες έχουν βελτιωθεί και οι κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο έχουν ενισχύσει τους στόχους καθαρής ενέργειας, καθώς επιδιώκουν να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή. Αυτό θα μπορούσε να διώξει τον άνθρακα και το φυσικό αέριο, όταν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αναπτύξουν νέους σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

«Τα καλύτερα στην κατηγορία των ηλιακών και αιολικών έργων θα ωθήσουν το κόστος χαμηλότερα από τα $20 ανά μεγαβάτ/ώρα», δήλωσε ο Tifenn Brandily, αναλυτής του BNEF. «Υπάρχουν πολλές καινοτομίες που θα μειώσουν περαιτέρω το κόστος».

Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν ο αντίκτυπος του κορωνοϊού στις τιμές άνθρακα και φυσικού αερίου θα διαβρώσει την ανταγωνιστικότητα της αιολικής και ηλιακής. «Εάν (οι τιμές) συγκρατηθούν, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία της παραγωγής ορυκτών καυσίμων για λίγο, από την επίθεση κόστους από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», σημειώνει ο Seb Henbest, επικεφαλής οικονομολόγος της BNEF.

Πριν από μία δεκαετία, το κόστος για την ηλιακή ενέργεια ξεπερνούσε τα $300 ανά μεγαβατ/ώρα και η χερσαία αιολική τα $100 ανά μεγαβατ/ώρα. Σήμερα, η χερσαία αιολική κοστίζει $37 στις ΗΠΑ και $30 στη Βραζιλία, ενώ η ηλιακή $38 στην Κίνα -οι πιο φθηνές πηγές νέας ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτές τις χώρες.

Η αποθήκευση ενέργειας σε συσσωρευτές (μπαταρίες) γίνεται επίσης πιο ανταγωνιστική. Το ισοσταθμισμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τις μπαταρίες έχει υποχωρήσει στα $150 ανά μεγαβατώρα, περίπου το μισό από αυτό που ήταν πριν από δύο χρόνια. Αυτό την έκανε την πιο φθηνή νέα τεχνολογία αιχμής σε μέρη που εισάγουν φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Κίνας και της Ιαπωνίας.

Πηγή : euro2day.gr

About the author

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα απο τα σημαντικότερο portal περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.