ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Εργαλείο» πρόβλεψης επικινδυνότητας από την έκθεση σε ακραία θερμοκρασία

Avatar
Written by ecoscience

Η ομάδα Adaption, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), δημιούργησε την πρώτη πανευρωπαϊκή πλατφόρμα  ανοιχτής πρόσβασης που χρησιμοποιεί επιδημιολογικά μοντέλα για την πρόβλεψη του πραγματικού κινδύνου θνησιμότητας από άποψη επιπτώσεων εξαιτίας υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος, για διαφορετικά τμήματα του πληθυσμού λαμβάνοντας υπόψη το φύλο και την ηλικία.

Το εργαλείο Forecaster.health επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν την ημερομηνία για την οποία θέλουν να λάβουν τις προβλέψεις ρίσκου θνησιμότητας και νοσηρότητας που σχετίζεται με τη θερμοκρασία, βάσει φύλου και ηλικιακής ομάδας.

Αφού επιλεγούν αυτές οι μεταβλητές, το σύστημα εμφανίζει έναν χάρτη που δείχνει προειδοποιήσεις για 580 περιοχές σε 31 ευρωπαϊκές χώρες που αναπαρίστανται από διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις  που αντιστοιχούν σε τέσσερα επίπεδα κινδύνου θνησιμότητας που σχετίζεται με τη ζέστη και το κρύο: χαμηλό, μέτριο, υψηλό και ακραίο.

«Το Forecaster.health δεν προβλέπει μόνο τις ίδιες τις θερμοκρασίες, αλλά και τους πραγματικούς κινδύνους που έχουν αυτές οι θερμοκρασίες για τον πληθυσμό στο σύνολό του, και ειδικά, σε συγκεκριμένες υποομάδες πληθυσμού με βάση το φύλο και την ηλικία» αναφέρει ο Τζοάν Μπαλιέστερ, επικεφαλής ερευνητής της ομάδας Adaptation στο ISGlobal.

Βασισμένο πάντα σε επιδημιολογικά μοντέλα, το Forecaster.health θα επεκταθεί τους επόμενους μήνες και σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Αρχικά, μόλις αποκτηθούν σχετικά δεδομένα από την ομάδα, θα προστεθούν στην πλατφόρμα νέες χώρες και περιοχές. Το εργαλείο αναμένεται επίσης να αναπτύξει νέα επιδημιολογικά μοντέλα για να ενσωματώσει προειδοποιήσεις για την υγεία για αρκετούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, όπως σωματίδια, όζον ή διοξείδιο του αζώτου.

Τέλος, η πλατφόρμα θα παρέχει προειδοποιήσεις για συγκεκριμένες αιτίες θανάτου, όπως καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, καθώς και για άλλα αποτελέσματα υγείας, όπως εισαγωγές σε νοσοκομείο και εργατικά ατυχήματα.

Με πληροφορίες από ISGlobal

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.