ΦΥΣΙΚΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Δείτε το πρώτο ηλιοβασίλεμα από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη

Avatar
Written by ecoscience

Μετά τις μαγευτικές φωτογραφίες από τον πλανήτη Άρη που έστειλε πρό ημερών το διαστημικό αεροσκάφος της NASA «InSight», οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλύσει το ίντερνετ με φωτογραφίες και βίντεο από τον «κόκκινο» πλανήτη.

Το μπλε ηλιοβασίλεμα από τον «κόκκινο» πλανήτη κεντρίζει και πάλι το ενδιαφέρον του διαδικτύου, ωστόσο το πρώτο ηλιοβασίλεμα από τον Άρη δεν έχει τραβηχτεί από τη φωτογραφική μηχανή του InSight, αλλά από εκείνη του διαστημικού οχήματος της NASA «Spirit» το 2005.

Το ρομποτικό σκάφος Curiosity της NASA, έστειλε το 2015 εντυπωσιακές εικόνες ενός γαλάζιου ηλιοβασιλέματος στον πλανήτη Άρη, έπειτα από τρία χρόνια αναμονής από την ομάδα που εργαζόταν στην MastCam του ρόβερ.

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το ηλιοβασίλεμα στον Άρη μπορεί να δίνει ένα μπλε χρώμα, καθώς η κόκκινη σκόνη στην ατμόσφαιρά του φιλτράρει μεγάλη ποσότητα από τις ερυθρές ακτίνες του ήλιου. Καθώς δύει, το φως του ταξιδεύει μέσα από τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, όπου και η σκόνη είναι πυκνότερη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στον «κόκκινο» πλανήτη ο Ήλιος εμφανίζεται μικρότερος κατά 2/3, λόγω της μεγαλύτερης απόστασης του Άρη από το κέντρο του Ηλιακού μας Συστήματος.

Πηγή : www.cnn.gr

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.