ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Στην πόλη της Ρόδου η ανακύκλωση γίνεται ευκολότερη μέσω κινητού!

Avatar
Written by ecoscience

Σε πιλοτική λειτουργία από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου η εφαρμογή

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, οι δημότες της πόλης της Ρόδου θα μπορούν να αιτούνται τη δωρεάν παραλαβή από το σπίτι τους συγκεκριμένων τύπων αποβλήτων, όπως ηλεκτρικές συσκευές και μικρές μπαταρίες, οι οποίες θα παραλαμβάνονται από ειδικό συνεργείο και θα μεταφέρονται για ανακύκλωση. Η έξυπνη εφαρμογή αποτελεί μία συνεργασία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Ρόδου, του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και του προγράμματος «The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination» που μετασχηματίζει τη Ρόδο στον πρώτο βιώσιμο προορισμό παγκοσμίως.

Τι είναι το «JustGoZeroApp», η εφαρμογή που φέρνει την ανακύκλωση στην πόρτα του δημότη

Ο Περιφερειάρχης και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε για τη νέα εφαρμογή «Just Go Zero App»: «Σχεδιάζουμε πολλές ακόμα δράσεις και πρωτοβουλίες για ένα περιβάλλον καλύτερο από αυτό που παραλάβαμε. Το νέο κύτταρο στον ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου και η εφαρμογή στο κινητό που φέρνει την ανακύκλωση στην πόρτα του δημότη επιβάλλουν πλέον μια ορθότερη περιβαλλοντική διαχείριση και αναβαθμίζουν το επίπεδο ανακύκλωσης. Κυρίως όμως συστήνουν μία νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στη διοίκηση και τους πολίτες που βασίζεται στην υπευθυνότητα. Πρώτοι εμείς, οι «αρμόδιοι», επιδεικνύουμε με το έργο και τις πράξεις μας υπευθυνότητα και μετά καλούμε και τους πολίτες να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες.  Στεκόμαστε με σοβαρότητα απέναντί τους γνωρίζοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος προϋποθέτει την συμβολή όλων των πολιτών. Το περιβάλλον μας χρειάζεται όλους».

Ο Δήμαρχος Ρόδου και αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Αλέξανδρος Κολιάδης ανέφερε από την πλευρά του: «Στόχος μας είναι να καταστήσουμε το νησί μας πιο πράσινο, διασφαλίζοντας καλύτερο βιοτικό επίπεδο για τους δημότες μας, μέσω της ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος».

Ο Γενικός Διευθυντής του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, Δρ. Χρήστος Γαμβρούδης επεσήμανε: «Το πρόγραμμα Just Go Zero, το οποίο έγινε παγκοσμίως γνωστό από την εφαρμογή του στον Δήμο Τήλου, συνεχίζει να πρωτοπορεί με τη δημιουργία της εφαρμογής «Just Go Zero App». Την πρώτη εφαρμογή που φέρνει την ανακύκλωση στην πόρτα του δημότη, μειώνει την ποσότητα των απορριμμάτων που καταλήγουν σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής, ενισχύει την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών μέσω της συμμετοχής τους, συμβάλλει στην προσαρμογή του Δήμου Ρόδου στα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Η εφαρμογή θα λειτουργήσει πιλοτικά μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και θα αφορά σε πρώτη φάση στην πόλη της Ρόδου. Μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν αιτήματα για παραλαβή συγκεκριμένων τύπων αποβλήτων που παράγονται από νοικοκυριά, δηλαδή: ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τηγανέλαιο, ρούχα και μικρές μπαταρίες.

Πώς το JustGoZero έκανε την Τήλο νησί-πρότυπο ανακύκλωσης παγκοσμίως

Στο πλαίσιο του προγράμματος Just Go Zero, από τον Νοέμβριο του 2021 στο νησί της Τήλου κάθε σπίτι μαθαίνει να διαχωρίζει σωστά τα ανακυκλώσιμα υλικά και στη συνέχεια τα τοποθετεί σε εξοπλισμό που διανέμεται από την ομάδα του Just Go Zero, δηλαδή μια μπλε τσάντα για τα ανακυκλώσιμα υλικά, μια δεύτερη σακούλα για τα μη ανακυκλώσιμα και μια τρίτη βιοδιασπώμενη σακούλα για τα οργανικά υλικά.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος είναι ήδη εντυπωσιακά με περισσότερο από το 85% των απορριμμάτων του νησιού να ανακτάται και να κομποστοποιείται. Ο ΧΥΤΑ Τήλου έχει μετατραπεί σε Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας. Στο νησί δεν υπάρχουν κάδοι, ενώ η παραλαβή γίνεται από σπίτι σε σπίτι τρεις φορές την εβδομάδα.

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.