GreenTech

Ετσι είναι η ζωή στην πιο πράσινη πόλη του κόσμου

Avatar
Written by ecoscience

Μεταξύ της Κοπεγχάγης και του Όσλο, στη βραχώδη Σουηδική ακτογραμμή, βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη της περιοχής – που δεν είναι πρωτεύουσα χώρας.

Το Γκετεμπούργκ ανέκαθεν θεωρούνταν δεύτερη βιομηχανική πόλη της Σουηδίας, πίσω από τη Στοκχόλμη, η πόλη της Volvo, όμως τις τελευταίες δεκαετίες έχει καταφέρει να αλλάξει άρδην το πρόσωπό της.

Το Γκέτεμπουργκ του 2019 είναι μία πόλη στην οποία μία παλιά αποθήκη έχει μετατραπεί σε αγορά τροφίμων, ένας φούρνος σε γκαλερί και ένα σφαγείο σε αστικό οικονοπιείο. Το πλούσιο παρελθόν της έχει γίνει ο καμβάς για να ζωγραφιστούν οι νέες ιδέες.

Φυσικά, η πόλη διατηρεί κάποιες από τις βιομηχανικές ρίζες της, ωστόσο έχει γίνει ταυτόχρονα και Πανεπιστημιούπολη, με ένα τεράστιο κέντρο υψηλής τεχνολογίας, αλλά και μία πράσινη πόλη, που δίνει έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη και που αναμένει μέσα στα επόμενα 15 χρόνια ο πληθυσμός της να τριπλασιαστεί, χάρη στον ανανεωμένο αέρα της.

Ο πιο «πράσινος» προορισμός στον κόσμο

Σίγουρα η Σουηδία είναι μία χώρα που πρωτοπορεί σε θέματα περιβάλλοντος – άλλωστε γέννησε και την Γκρέτα Τούνμπεργκ – όμως το Γκέτεμπουργκ έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό την πρωτεύουσα, Στοκχόλμη.

Από το 2016, το Γκέντεμπουργκ θεωρείται ως ο πιο «πράσινος» προορισμός στον κόσμο και ακολουθεί στη δεύτερη θέση η πρωτεύουσα της Σουηδίας, ενώ η βαθμολογίας της είναι πολύ πιο υψηλή από τις άλλες πόλεις και η διαφορά με τη 10η, Βρυξέλλες, είναι 22 μονάδες.

Το Γκέτεμπουργκ είναι μία πράσινη πόλη χάρη στα δάση και τα πάρκα που έχει γύρω της, αλλά επίσης και χάρη στις δημόσιες μεταφορές της, με το 65% να κινούνται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε κάθε πολίτη αντιστοιχούν 274 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, ένα απίστευτο νούμερο, που μεταφράζεται σε πάρκα για βόλτα τις ηλιόλουστες μέρες – και δεν είναι τόσο λίγες, όσο νομίζει κανείς.

Η πόλη είναι γεμάτη πάρκα και συνεχώς δημιουργούνται καινούργια. Όποιος θέλει μπορεί να κολυμπήσει σε μία δημόσια πισίνα, στη θάλασσα, να κάνει ρόλερ ή ιστιοπολοΐα, να απολαύσει την ξεκούραση στις ξαπλώστρες χωρίς να πληρώσει απολύτως τίποτα.

Δραστηριότητες με ΑΠΕ και προϊόντα fair trade

Τα θεματικά πάρκα είναι γεμάτα δραστηριότητες που λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά καταστήματα με συγκεκριμένες μάρκες ρούχων, οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί ότι πληρώνουν αξιοπρεπείς αμοιβές στους εργαζομένους τους. Στο Γκέτεμπουργκ φτιάχνονται και τα γνωστά τζιν, Nudie Jeans, τα οποία γίνονται από 100% οργανικό βαμβάκι και κάθε επισκευή τους είναι δωρεάν εφ’ όρου ζωής.

Η εθνική εμμονή των Σουηδών είναι η fika, δηλαδή το «διάλειμμα για καφέ και κέικ», όμως στην πραγματικότητα είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία. Η fika είναι ένα καθημερινό τελετουργικό, είναι τρόπος ζωής, είναι ιδέα και φυσικά είναι η «γευστική ένεση» της ημέρας που κάνει τη χώρα να γυρίζει…

Το ιδανικό μέρος για fika είναι το Da Matteo, ένας αγαπημένος φούρνος – καφετέρια σε μία πόλη που είναι γεμάτη με υπέροχες γωνιές για φαγητό και ποτό.

Το εντυπωσιακό ποσοστό του 92% των καταλυμάτων στο Γκέτεμπουργκ είναι φιλικά προς το περιβάλλον, ενώ για παράδειγμα το ξενοδοχείο, Liseberg, εκτός του ότι λειτουργεί με ηλιακή και αιολική ενέργεια, ταυτόχρονα ανακυκλώνει και το 94% των αποβλήτων του.

Ένα ταξίδι στο Γκέτεμπουργκ, αλλά και η διαμονή εκεί σίγουρα βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης του πλανήτη μας.

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.