Στις 8 Αυγούστου (Δευτέρα) η ανθρωπότητα εξάντλησε τους πόρους που «προβλέπονταν» κανονικά στον «προϋπολογισμό» της φύσης για όλο το 2016, σύμφωνα με δεδομένα από το Global Footprint Network– έναν διεθνή ερευνητικό οργανισμό ο οποίος μελετά το πώς διαχειρίζεται ο κόσμος μας τους φυσικούς του πόρους και ανταποκρίνεται στην κλιματική αλλαγή.

Πιο συγκεκριμένα, η αποκαλούμενη «Earth Overshoot Day», που φέτος έπεσε στις 8 Αυγούστου, είναι η ημερομηνία κατά την οποία η ετήσια ζήτηση της ανθρωπότητας για φυσικούς πόρους υπερβαίνει αυτά που η φύση μπορεί να ανανεώσει μέσα στο έτος. Αυτό, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συμβαίνει επειδή εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι μπορούν να απορροφήσουν οι ωκεανοί και τα δάση, και η υπεραλίευση αλλά και η καταστροφή δασών είναι πιο γρήγορες από ό,τι η αναπλήρωση των απωλειών.

Οι εκπομπές άνθρακα είναι ο πιο γρήγορα αυξανόμενος παράγοντας που επηρεάζει το εν λόγω «overshoot», με το αποτύπωμα άνθρακα να αποτελεί το 60% αυτών που «ζητά» η ανθρωπότητα από τη φύση- το αποκαλούμενο «Οικολογικό Αποτύπωμα» (Ecological Footprint). Αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις και επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από τη Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα (2015), τότε το αποτύπωμα άνθρακα θα πρέπει να πέσει σταδιακά στο μηδέν μέχρι το 2050.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κάποιες χώρες κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως πχ η Κόστα Ρίκα που κατάφερε να παράγει το 97% του ηλεκτρισμού της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2016. Η Πορτογαλία η Γερμανία και η Βρετανία παρουσίασαν επίσης πολύ καλές επιδόσεις, ενώ η κινεζική κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα πλάνο με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης κρέατος από τους πολίτες της χώρας κατά 50%, κάτι που, σύμφωνα με υπολογισμούς, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τη βιομηχανία κτηνοτροφίας/ κρέατος της χώρας κατά ένα δισεκατομμύριο τόνους μέχρι το 2030.

Πηγή : Huffingtonpost.gr

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.