ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΦΥΣΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ποιες είναι οι χώρες με την καλύτερη (και τη χειρότερη) ποιότητα αέρα

Avatar
Written by ecoscience

Είναι γνωστό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Ετησίως, περίπου 400.000 άνθρωποι στην Ευρώπη πεθαίνουν πρόωρα εξαιτίας υπέρμετρων συγκεντρώσεων ατμοσφαιρικών ρύπων, όπως σκόνη, διοξείδιο του αζώτου και όζον.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί την ατμοσφαιρική ρύπανση ως τον σημαντικότερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ελβετικού οργανισμού IQAir, σε 124 χώρες -μεταξύ των οποίων η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Σερβία και το Μαυροβούνιο- παραβιάζονται τα ασφαλή επίπεδα PM2,5 μικροσωματιδίων όπως αυτά ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Μάλιστα, τα μικροσωματίδια αυτά φαίνεται να συσχετίζονται με καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένο κίνδυνο άσθματος, κατάθλιψη και άγχος ακόμα και πρόωρο θάνατο.

Σύμφωνα με την χρωματική κλίμακα για την ένδειξη των επιπέδων ρύπανσης, πολλές ευρωπαϊκές χώρες να εμπίπτουν στην πράσινη κατηγορία, που υποδηλώνει επίπεδα έως και διπλάσια από το ασφαλές πρότυπο.

Στην Ευρώπη, η Ισλανδία είχε τον καθαρότερο αέρα, με 4µg/m3, ακολουθούμενη από την Εσθονία με 4,7µg/m3 και τη Φινλανδία με 4,9µg/m3. Σε σχετικά χαμηλά επίπεδα ρύπανσης αέρα εμφανίζονται η Σουηδία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, το Λιχτενστάιν, η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ανδόρα, η Λετονία, η Ουκρανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ισπανία και η Ρωσία.

Με πληροφορίες από IQAir

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.