ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ ΦΥΣΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Κινδυνεύει με εξαφάνιση το 22% των αποδημητικών ειδών

Avatar
Written by ecoscience

Δισεκατομμύρια ζώα κάνουν μεταναστευτικά ταξίδια κάθε χρόνο στη γη, στους ωκεανούς, στα ποτάμια και στους ουρανούς, διασχίζοντας εθνικά σύνορα και ηπείρους, με μερικά να ταξιδεύουν χιλιάδες μίλια σε όλη την υδρόγειο για να τραφούν και να αναπαραχθούν.

Τα αποδημητικά είδη διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη διατήρηση των παγκόσμιων οικοσυστημάτων και παρέχουν ζωτικά οφέλη, επικονιάζοντας τα φυτά, μεταφέροντας βασικά θρεπτικά συστατικά, θηρεύοντας παράσιτα και βοηθώντας στην αποθήκευση άνθρακα.

Ο ΟΗΕ δημοσιοποίησε έκθεση που επικεντρώνεται σε 1.189 είδη ζώων τα οποία χρήζουν διεθνούς προστασίας και περιλαμβάνονται στη Σύμβαση για τη Διατήρηση των Αποδημητικών Ειδών Άγριων Ζώων (CMS), μια συνθήκη του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα.

Τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των αποδημητικών ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση ανέρχεται σε 70, σύμφωνα με τον κατάλογο CMS – συμπεριλαμβανομένου του αετού της στέπας, του αιγυπτιακού γύπα και της άγριας καμήλας.

Αντίθετα, μόλις 14 καταγεγραμμένα είδη παρουσιάζουν πλέον βελτιωμένη κατάσταση. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι γαλάζιες φάλαινες και οι καμπουροφάλαινες της Ανατολικής Αυστραλίας και ο θαλάσσιος αετός με λευκή ουρά.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι σχεδόν όλα τα είδη ψαριών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο CMS, συμπεριλαμβανομένων των αποδημητικών καρχαριών, αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης, με τους πληθυσμούς τους να μειώνονται κατά 90 τοις εκατό από τη δεκαετία του 1970.

Αναλύοντας τις απειλές για τα είδη, η έκθεση δείχνει ότι η μείωση των αποδημητικών ειδών προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.