Την ευκαιρία να παραμερίσουν για λίγο τα γήινα και χοϊκά τους προβλήματα και να στρέψουν το βλέμμα στο απέραντο Διάστημα θα έχουν εκατό Ελληνες πολίτες, που θα συμμετάσχουν στην πρώτη σχετική δημόσια συζήτηση. Δεν πρόκειται για αστείο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ενδιαφέρεται ζωηρά για την άποψη των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με τα προγράμματά του, όσα είναι εν εξελίξει και όσα πρόκειται να σχεδιαστούν στο άμεσο μέλλον. Καθημερινά, άλλωστε, αποδεικνύεται ότι οι διαστημικές τεχνολογίες μπορούν να τεθούν στην υπηρεσία του ανθρώπου. Ολο και πιο συχνά αξιοποιούνται σε τομείς που άπτονται της υγείας, της ασφάλειας και της ρομποτικής. H ESA συστάθηκε το 1975, προκειμένου να συντονίσει κοινά διαστημικά προγράμματα στην Ευρώπη και να αντεπεξέλθει έναντι της τεχνολογικής τότε υπεροχής των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ. Η χώρα μας έγινε μέλος το 2005. Εξυπακούεται ότι κάθε χώρα –επομένως και οι πολίτες της– συνεισφέρουν για την υλοποίηση των προγραμμάτων βάσει του ΑΕΠ της. Επομένως, είναι λογικό να δικαιούνται να εκφέρουν γνώμη επί αυτών.

Ετσι, λοιπόν, η ESA απευθύνει κάλεσμα στους πολίτες των 22 ευρωπαϊκών χωρών-μελών να τοποθετηθούν επί του θέματος. Διαστημικές πτήσεις, εξερεύνηση του Διαστήματος, διαστημικές τεχνολογίες και καινοτομία θα βρεθούν επί τάπητος 8 συνεχόμενες ώρες (9 π.μ. μέχρι 3 μ.μ.) στις 10 Σεπτεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής της δημόσιας συζήτησης σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στην Αθήνα, η συζήτηση, που διοργανώνει το si-cluster με την υποστήριξη του corallia και της Ενωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών, θα φιλοξενηθεί στον χώρο a2-innohub στο Μαρούσι. Η πρόσκληση απευθύνεται σε ανθρώπους από 16 ετών και άνω, οποιουδήποτε μορφωτικού επιπέδου, με ή χωρίς γνώσεις για το Διάστημα. Οπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, ζητούμενο είναι η ισότιμη αντιπροσώπευση του πληθυσμού ανά κοινωνικο-δημογραφικό κριτήριο, όπως ηλικία, φύλο, φυλή, γεωγραφική προέλευση και επάγγελμα.

Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να δηλώσουν συμμετοχή στο htpp://citizensdebateonspaceforeurope.eventbrite.com μέχρι τις 28 Αυγούστου. Η επιλογή και η επιβεβαίωση των συμμετοχών θα γίνουν μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου.

Πηγή : Kathimerini.gr

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.