Ήταν το 1967 όταν η Η.Π.Α παρόπλισαν μια στρατιωτική βάση που είχε κατασκευαστεί κάτω από ένα στρώμα πάγου της Γροιλανδίας. Λίγα χρόνια νωρίτερα και ενώ βρισκόμαστε την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου οι Η.Π.Α αποφασίζουν να κατασκευάσουν μια μυστική βάση που δημιουργήθηκε μέσα στους πάγους της Γροιλανδίας και λειτούργησε για λίγα χρόνια ως επιστημονικό εργαστήριο.

Εκείνη την εποχή οι Αμερικανοί έβαλαν στα σχέδιά τους το Project Iceworm, ένα σχέδιο για την εκτόξευση εκατοντάδων βαλλιστικών πυραύλων κατά της Ρωσίας μέσα από τους πάγους της Αρκτικής. Το εν λόγω σχέδιο όμως δεν προχώρησε ποτέ και οι ΗΠΑ εκκένωσαν τη βάση το 1967.

Σήμερα 49 χρόνια μετά δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Geophysical Research Letters κάτι άκρως ανησυχητικό. Εκείνη την εποχή οι ερευνητές πίστευαν ότι οι πύραυλοι θα θαβόντουσαν μετά τη συνεχή χιονόπτωση όλο και πιο βαθιά μέσα στο κάλυμμα πάγου της Γροιλανδίας.

Επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είναι ο Liam Colgan από το Πανεπιστήμιο York του Τορόντο. Μιλώντας στο Science ανέφερε ότι δεν κατάφερε να πείσει το NATO και την κυβέρνηση της Δανίας (στην οποία υπάγεται η Γροιλανδία) να χρηματοδοτήσουν μελέτη για το μέλλον του Century Camp.

greenland_toxic

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι στο Century Camp, που βρίσκεται 250 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Γροιλανδίας, οι Αμερικανοί φεύγοντας αφαίρεσαν τον πυρηνικό αντιδραστήρα που τροφοδοτούσε τη βάση, άφησαν όμως 200.000 λίτρα ντίζελ, 240.000 λίτρα υγρά λύματα, 20.000 λίτρα χημικών αποβλήτων, απόβλητα με χαμηλά επίπεδα ραδιενέργειας, καθώς και δομικά υλικά που περιέχουν πολυχλωριωμένα διφαινύλια.

Το βάθος των στερεών αποβλήτων εκτιμάται ότι είναι θαμμένα σε βάθος περίπου 36 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του πάγου σε μια έκταση 136 στρεμμάτων.

Η θερμοκρασία στην Αρκτική ανεβαίνει με σχεδόν διπλάσια ταχύτητα από ό,τι στον υπόλοιπο πλανήτη. Το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας χάνει 262 δισεκατομμύρια τόνους πάγου ετησίως από το 2007 έως το 2011.

Σύμφωνα με τον James White, του Πανεπιστήμιου Boulder στο Κολοράντο, τα απόβλητα δεν μπορούν να θεωρηθούν ως θαμμένα σε μια περιοχή που μεταμορφώνεται τόσο γρήγορα.

Η κυβέρνηση της Δανίας γνώριζε μεν για την ύπαρξη της βάσης, δεν γνώριζε όμως ότι επρόκειτο για προκάλυμμα ενός μεγαλύτερου στρατιωτικού σχεδίου.

Πηγή : Huffingtonpost.gr

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.