ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Πλακέτες φορητών υπολογιστών μετατρέπονται σε κοσμήματα

ηλεκτρονικά απόβλητα
Avatar
Written by ecoscience

Στην ανακύκλωση μόνο το 20% των ηλεκτρονικών αποβλήτων

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα -ευρέως γνωστά και ως e-waste- είναι απόβλητα που προέρχονται από ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές όπως λάπτοπ και smartphones. Σύμφωνα με στοιχεία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, υπολογίζεται ότι παράγονται 50 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων στον πλανήτη ετησίως, εκ των οποίων μόνο το 20% ανακυκλώνεται επίσημα. Τα υπόλοιπα, δηλαδή τα περισσότερα πετιούνται και είτε αποστέλλονται σε χώρους υγειονομικής ταφής είτε αποτεφρώνονται.

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα γίνονται… κοσμήματα

Στη Βρετανία το Βασιλικό Νομισματοκοπείο αδειοδότησε πρόσφατα χημική τεχνολογία για την εξαγωγή χρυσού από πλακέτες φορητών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων. Αυτή η πρωτοποριακή νέα τεχνολογία επιτρέπει την ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων από τις πεταμένες ηλεκτρονικές συσκευές παρέχοντας έτσι μια πηγή πολύτιμων μετάλλων υψηλής ποιότητας. Τα ψήγματα χρυσού που εξάγονται από ηλεκτρονικά απορρίμματα μετατρέπονται σε βραχιόλια, περιδέραια και άλλα κοσμήματα.

Μάλιστα το βρετανικό Βασιλικό Νομισματοκοπείο ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει στη Νότια Ουαλία το πρώτο παγκοσμίως εργοστάσιο για την ανάκτηση χρυσού από ηλεκτρονικά απόβλητα. Υιοθετώντας τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, το εργοστάσιο θα μπορεί να επεξεργάζεται ολόκληρες ηλεκτρονικές πλακέτες.

Με πληροφορίες από:

www.bbc.com/future/article/20230904-how-the-royal-mint-is-turning-electronic-waste-into-gold

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.