ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Ρομπότ εκπαιδεύονται στην προστασία των κοραλλιογενών υφάλων

Ρομπότ εκπαιδεύονται στην προστασία των κοραλλιογενών υφάλων
Avatar
Written by ecoscience

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι σε κίνδυνο

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι καλύπτουν μόνο το 0,2% του θαλάσσιου βυθού, αποτελούν όμως ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο ζουν και αναπαράγονται περισσότερα από το ένα τέταρτο των θαλάσσιων ειδών.

«Η κλιματική αλλαγή είναι η πιο σοβαρή απειλή για τους κοραλλιογενείς υφάλους σε όλο τον κόσμο. Φαινόμενα λεύκανσης των κοραλλιών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή μπορεί να έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις και δεν έχουμε ακόμη καλές λύσεις», λέει στο BBC η Κάθι Πέιτζ από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Θαλάσσιας Επιστήμης (AIMS).

Ως λεύκανση ονομάζεται το φαινόμενο θερμικού στρες που προκαλείται στα κοράλλια όταν παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε νερά με θερμότερες θερμοκρασίες από τη φυσιολογική. Σε κάποιες περιπτώσεις, η λεύκανση μπορεί να σκοτώσει το κοράλλι ή να το αποδυναμώσει.

Ρομποτικοί αυτοματισμοί για την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων

Η Τάιριν Φόστερ, θαλάσσια βιολόγος από τη Δυτική Αυστραλία ίδρυσε την start-up Coralmaker με σκοπό να αξιοποιήσει ρομποτικούς αυτοματισμούς για την ενίσχυση της προστασίας των κοραλλιών, σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία λογισμικού Autodesk.

Οι ερευνητές εκπαιδεύουν μια τεχνητή νοημοσύνη για τον έλεγχο συνεργατικών ρομπότ (cobots) που θα συμπράξουν για την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων μαζί με τους ανθρώπους. «Ορισμένες από αυτές τις διαδικασίες  αποκατάστασης υφάλων είναι απλώς επαναλαμβανόμενες εργασίες επιλογής και τοποθέτησης και είναι ιδανικά κατάλληλες για ρομποτικό αυτοματισμό», αναφέρει η Φόστερ.

Με πληροφορίες από:

www.bbc.com/news/business-66656369

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.