ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών Συσκευών: Ποια είναι τα προϊόντα «Fast Tech» και πώς ανακυκλώνονται;

Avatar
Written by ecoscience

Τα προϊόντα «FastTech»

«Fast Tech» προϊόντα ονομάζονται τα μικρά ηλεκτρικά είδη, όπως ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης, μίνι κλιματιστικά και ανεμιστηράκια, φωτιστικά και καλώδια.

Αυτή η κατηγορία προϊόντων θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί τη νέα γρήγορη μόδα. Μόνο πέρυσι στο Ηνωμένο Βασίλειο, αγοράστηκαν περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο ηλεκτρονικά προϊόντα σε εξαιρετικά προσιτές τιμές.

Συγκεκριμένα σχεδόν μισό δισεκατομμύριο μικρά, φθηνά ηλεκτρικά είδη καθημερινής χρήσης, από ακουστικά μέχρι ανεμιστήρες χειρός, κατέληξαν σε χώρους υγειονομικής ταφής στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα της Material Focus.

Σε ένα μέσο σπίτι στη Βρετανία υπάρχουν τέσσερα έως πέντε καλώδια φόρτισης, δύο έως τρία κινητά τηλέφωνα και δύο έως τρία τηλεχειριστήρια σε ντουλάπια.

Πώς ανακυκλώνονται;

Τα μικρά ηλεκτρικά μπορεί να περιέχουν πολύτιμα υλικά όπως χαλκό, λίθιο και ανοξείδωτο χάλυβα. Αυτά τα εξαρτήματα μπορούν να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν σε ανεμογεννήτριες, ιατρικές συσκευές και ηλεκτρικά οχήματα. Η Material Focus είπε ότι ενώ οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει στην ιδέα της ανακύκλωσης μεγαλύτερων ηλεκτρικών ειδών όπως τα ψυγεία, πολλές μικρότερες συσκευές μένουν σκονισμένες και αχρησιμοποίητες στα σπίτια.

Τα πολύτιμα υλικά που περιέχονται σε ηλεκτρικές συσκευές μπορούν εύκολα να αποκτήσουν μια δεύτερη ζωή μέσω δωρεάς ή ανακύκλωσης και να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ανεμογεννητριών, ιατρικών συσκευών ή ακόμα και ηλεκτρικών οχημάτων.

«Οι άνθρωποι μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι περιέχουν πολύτιμα υλικά και απλά τα πετάνε στον κάδο, πράγμα που σημαίνει ότι χάνουμε ό,τι υπάρχει μέσα σε αυτά τα προϊόντα αντί να τα ανακυκλώνουμε και να τα επαναχρησιμοποιούμε σε κάτι καινούργιο. Θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα ότι οτιδήποτε έχει βύσμα, μπαταρία ή καλώδιο μπορεί να ανακυκλωθεί», δήλωσε ο Σκοτ Μπάτλερ, εκτελεστικός διευθυντής της Material Focus.

Με πληροφορίες από Material Focus  

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.