ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Είναι οι ανεμογεννήτριες ανθεκτικές σε συνθήκες ψύχους;

Avatar
Written by ecoscience

Σε χώρες όπως η Δανία και η Ιρλανδία, η αιολική ενέργεια καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των ενεργειακών αναγκών. Μάλιστα ο αριθμός των ανεμογεννητριών που είναι εγκατεστημένες στη Βόρεια Θάλασσα ανέρχεται στις 3.000 περίπου.

Οι ανεμογεννήτριες έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες, ακόμα και στους -30 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα συχνά σχηματίζεται πάγος στα πτερύγια των ανεμογεννητριών εξαιτίας του χιονιού, της βροχής ή και της υψηλής υγρασίας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την αεροδυναμική των πτερυγίων και συνολικά τη λειτουργία των ανεμογεννητριών.

Συνήθως οι τουρμπίνες των σύγχρονων ανεμογεννητριών στα αιολικά πάρκα είναι εξοπλισμένες με τεχνολογίες αποπάγωσης, δηλαδή σύστημα θέρμανσης όπως κυκλοφορία ζεστού αέρα στο εσωτερικό των πτερυγίων με στόχο την αποπάγωση.

Πολλές εταιρείες στην Ευρώπη ασχολούνται με την κατασκευή μεμβρανών προστασίας των πτερυγίων που είναι επίσης ένας τρόπος για να μειωθούν σημαντικά οι απώλειες ενέργειας σε συνθήκες ψύχους.

Με πληροφορίες από: Euronews

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.