ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς μπορεί το βάψιμο του οδοστρώματος να μειώσει κατά 1,5 °C τη θερμότητα της πόλης;

Avatar
Written by ecoscience

Σε μία νέα μελέτη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang (NTU Singapore) ερευνητές επικάλυψαν με επιστρώσεις βαφής τις στέγες, τους τοίχους και τα οδοστρώματα βιομηχανικής περιοχής στη Σιγκαπούρη. Επικαλύπτοντας την περιοχή με δροσερό χρώμα, μπόρεσαν να συγκρίνουν τις θερμοκρασίες και τα επίπεδα άνεσης με μία παρακείμενη περιοχή χωρίς επίστρωση.

Οι ερευνητές μέτρησαν την κίνηση του αέρα, τη θερμοκρασία της επιφάνειας και του αέρα, την υγρασία και την ακτινοβολία σε διάστημα δύο μηνών και διαπίστωσαν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή η θερμοκρασία μειώθηκε κατά 1,5 °C.

Όπως παρατηρήθηκε στις βαμμένες επιφάνειες του οδοστρώματος, μειώθηκε αισθητά η συσσώρευση θερμότητας και με τον τρόπο αυτό ενισχύθηκε η ψύξη του αστικού περιβάλλοντος. Πρόκειται για μία ελάχιστα παρεμβατική λύση που μπόρεσε να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης μειώνοντας τη θερμότητα μέσα στην πόλη.

Με πληροφορίες από Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang της Σιγκαπούρης

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.