ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν πρόστιμο 150.000 δολάρια για διαστημικά σκουπίδια

Avatar
Written by ecoscience

Το πρόβλημα των διαστημικών απορριμμάτων

Διαστημικά σκουπίδια είναι όλα τα απενεργοποιημένα ή και κατεστραμμένα μέρη πυραύλων που μετά την εκτόξευση θεωρούνται πλέον άχρηστα. Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα καθώς τα διαστημικά σκουπίδια μπορούν να απειλήσουν τους ενεργούς δορυφόρους και τις διαστημικές πτήσεις. Ακόμη κι αν βρίσκονται εκατοντάδες μίλια ψηλά, χιλιάδες τόνοι θραυσμάτων από διαστημικά σκουπίδια που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη χάνουν ταχύτητα και μπορούν δυνητικά να χτυπήσουν άλλα αντικείμενα και να προκαλέσουν την παραγωγή περισσότερων θραυσμάτων δημιουργώντας μια επικίνδυνη αλυσίδα αλληλεπιδράσεων.

Οι πιο γνωστές «συναντήσεις» είναι μεταξύ ενεργών δορυφόρων και διαστημικών συντριμμιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας «συνάντησης» είναι η σύγκρουση του ενεργού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου Iridium με τον ανενεργό δορυφόρο Kosmos το 2009. Από τη σύγκρουση προέκυψαν χιλιάδες θραύσματα, πολλά από τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται σε τροχιά.

Σήμερα εκατομμύρια απορρίμματα βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη. Μάλιστα σύμφωνα με τη NASA  περίπου 25.000 αντικείμενα (ολόκληρα ή συντρίμμια) μεγέθους από δέκα εκατοστά εκατοστών και άνω περιφέρονται γύρω από τον πλανήτη μας.

Το πρώτο πρόστιμο για διαστημικά σκουπίδια

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) επέβαλε στην Dish Network πρόστιμο ύψους 150.000 δολαρίων επειδή δεν μετέφερε έναν παλιό δορυφόρο αρκετά μακριά από άλλους σε χρήση. Η Επιτροπή είπε ότι ο παλιός δορυφόρος αποτελούσε πιθανό κίνδυνο για άλλους ενεργούς δορυφόρους που περιφέρονται στο τρέχον υψόμετρο.

Η Dish προοριζόταν να μετακινήσει τον δορυφόρο 186 μίλια πιο μακριά από τη Γη, αλλά στο τέλος της ζωής του το 2022 τον είχε μετακινήσει μόνο 76 μίλια αφού έχασε καύσιμο. Το πρόστιμο των 150.000 δολαρίων αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό των συνολικών εσόδων της Dish, που ήταν 16,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

«Πρόκειται για μια επαναστατική διευθέτηση, καθιστώντας πολύ σαφές ότι η FCC έχει ισχυρή αρχή επιβολής και ικανότητα να επιβάλλει τους ζωτικής σημασίας κανόνες της για τα διαστημικά σκουπίδια», δήλωσε ο επικεφαλής του αρμόδιου γραφείου της FCC, Λόιαν Ίγκαλ.

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.