ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Ηλιακά πάνελ στην Αρκτική με στόχο τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα

Avatar
Written by ecoscience

Τo βορειότερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο

Το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ βρίσκεται ανάμεσα στη Νορβηγία και τον Βόρειο Πόλο. Παρά το γεγονός ότι βυθίζεται στο σκοτάδι όλο το χειμώνα, η νορβηγική εταιρεία Store Norske έχει εγκαταστήσει σύστημα 360 ηλιακών πάνελ το οποίο παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στο Isfjord Radio.

Το Isfjord Radio κατασκευάστηκε το 1933 για να ανοίξει, ως ραδιοφωνικός σταθμός, έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του αρχιπελάγους και της ηπειρωτικής χώρας της Νορβηγίας. Στο Isfjord λειτουργούν επίσης μετεωρολογικός σταθμός και ξενοδοχείο για τουρίστες και ερευνητές.

70% λιγότερες εκπομπές CO2

Ο ραδιοφωνικός σταθμός χρησιμοποιεί κάθε χρόνο 200.000 λίτρα ντίζελ. Η ηλιακή ενέργεια και η αποθήκευση μπαταριών αναμένεται να μειώσουν κατά 70% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

«Ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί η εγκατάσταση ως πιλοτικό έργο για να δούμε εάν η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπου 1.500 άλλες τοποθεσίες ή κοινότητες στην Αρκτική που δεν είναι συνδεδεμένες με παραδοσιακά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πρέπει επίσης να μεταβούν στην πράσινη ενέργεια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων o τεχνικός σύμβουλος Μονς Όλε Σέλεβολντ.

Αιολική ενέργεια στην Αρκτική;

Η περιοχή μπορεί να έχει συνεχώς ήλιο το καλοκαίρι αλλά βυθίζεται στο σκοτάδι το χειμώνα, γι’ αυτό και το ντίζελ δεν μπορεί ακόμα να σταματήσει. Οι κάτοικοι στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ συνήθως βασίζονται στις γεννήτριες ντίζελ καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Η εταιρεία Store Norske σχεδιάζει να συμπεριλάβει και την αιολική ενέργεια σε αυτό το πιλοτικό ενεργειακό project, αλλά χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα σχετικά με το πώς λειτουργεί η αιολική ενέργεια στις συνθήκες της Αρκτικής.

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.