ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ

Η πρώτη πτήση με 100% πράσινο καύσιμο είναι γεγονός

Avatar
Written by ecoscience

Η πρώτη υπερατλαντική πτήση με επιβατικό αεροπλάνο που χρησιμοποιεί αποκλειστικά βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα (SAF) απογειώθηκε το πρωί της Τρίτης (28/11) από το Χίθροου του Λονδίνου στο JFK της Νέας Υόρκης.

Η πτήση της Virgin Atlantic μετέφερε επιστήμονες και δημοσιογράφους χρησιμοποιώντας 100% πράσινο καύσιμο και στους δύο κινητήρες του Boeing 787 που απογειώθηκε από το Λονδίνο. Η εταιρεία λέει ότι μόνο το βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο μπορεί να μειώσει τις εκπομπές της πτήσης κατά 70%, υιοθετώντας και άλλα μέτρα για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την αύξηση της αποτελεσματικότητας.

Το SAF είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την εμπορική αεροπορία, η οποία παράγει περίπου το 2,5% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά αντιμετωπίζει μια δυσκολότερη, σε σύγκριση με άλλους τομείς, πορεία απαλλαγής από τον άνθρακα.

Πραγματικότητα ή τέχνασμα;

Σύμφωνα με την Κατ Χιούιτ, εκπρόσωπο της Aviation Environment Federation, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης του Ηνωμένου Βασιλείου που διεξάγει εκστρατεία σχετικά με τις επιπτώσεις της αεροπορίας στους ανθρώπους και το περιβάλλον, η πτήση είναι περισσότερο ένα τέχνασμα παρά μια πραγματικότητα. «Μία πτήση με 100% εναλλακτικό καύσιμο δεν πρόκειται να αλλάξει το γεγονός ότι το 99,9% των αεροπορικών καυσίμων είναι ορυκτά καύσιμα και δεν υπάρχει μεγάλη επιλογή για πρώτες ύλες που να μπορούν να κλιμακωθούν με βιώσιμο τρόπο».

Ο Σάι Γουάις, διευθύνων σύμβουλος της Virgin Atlantic, αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει αρκετό SAF αυτή τη στιγμή. Ωστόσο θεωρεί ότι η πτήση της εταιρείας με 100% πράσινο καύσιμο είναι ένα πραγματικά σημαντικό επίτευγμα, καθώς αυτή είναι η μοναδική λύση που προσφέρεται για την απαλλαγή από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αερομεταφορών μεγάλων αποστάσεων.

Με πληροφορίες από CNN

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.