ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Τήλος: πρώτο πιστοποιημένο νησί μηδενικών αποβλήτων στον κόσμο

Τήλος just go zero
Avatar
Written by ecoscience

Τήλος: πρώτο πιστοποιημένο νησί μηδενικών αποβλήτων στον κόσμο

Στις αρχές Ιουλίου η Τήλος πιστοποιήθηκε από τους Οργανισμούς Zero Waste Europe (ZWE) και Mission Zero Academy (MiZA) ως Δήμος Μηδενικών Αποβλήτων κι έγινε και επίσημα το πρώτο Zero Waste νησί στον κόσμο. Αυτή η πιστοποίηση επισφραγίζει τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος «Just Go Zero Tilos» που «τρέχει» στο νησί εδώ και περίπου έναν χρόνο.

Βασική αρχή του προγράμματος η Διαλογή στην Πηγή

Στόχος της ομάδας του προγράμματος είναι να ενημερώνει κατοίκους και επισκέπτες για τον σωστό τρόπο με τον οποίο μπορούν να διαχωρίζουν τα απορρίμματά τους. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις του νησιού μαθαίνουν πώς γίνεται ο διαχωρισμός βιοαποβλήτων, ανακυκλώσιμων και μη ανακυκλώσιμων υλικών.

Τα ανακυκλώσιμα υλικά τοποθετούνται στην blue bag, μια ειδικά σχεδιασμένη μπλε τσάντα που φέρει μοναδικό QR code. Με τον τρόπο αυτό, κατά τη συλλογή πόρτα-πόρτα καταγράφεται και ζυγίζεται εύκολα η ποσότητα των ανακυκλώσιμων υλικών και κάθε νοικοκυριό ενημερώνεται μέσω της εφαρμογής Zero App για το ποσοστό ανακύκλωσης που έχει πετύχει.

Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας

Με το πρόγραμμα «Just Go Zero Tilos» η τοπική κοινωνία κατάφερε να καταργήσει τους συμβατικούς κάδους απορριμμάτων και ο παλιός χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων του νησιού αντικαταστάθηκε από το Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας – 3Κ.

Στο Κέντρο Κυκλικής Οικονομίας μεταφέρονται τα απόβλητα για να ταξινομηθούν. Τα βιοαπόβλητα μετατρέπονται σε εδαφοβελτιωτικό, τα ανακυκλώσιμα και τα υπόλοιπα υλικά διαχωρίζονται περαιτέρω με σκοπό να οδηγηθούν για αξιοποίηση ή επεξεργασία.

Η Τήλος στις Zero Waste Cities

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη συμμετοχή όλης της τοπικής κοινωνίας και στο πλαίσιο συνεργασίας του Δήμου Τήλου με την Polygreen, τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Μετά από ένα σχεδόν έτος λειτουργίας η Τήλος έχει επιτύχει μια αξιοσημείωτη βαθμολογία 4 στα 5 αστέρια σύμφωνα με την αυστηρή αξιολόγηση του ευρωπαϊκού προτύπου διαπίστευσης Zero Waste Cities που δημιουργήθηκε από το Zero Waste Europe (ZWE) και το Mission Zero Academy (MiZA), το οποίο προωθεί την υιοθέτηση πρακτικών κυκλικής οικονομίας στις ευρωπαϊκές πόλεις και τις τοπικές κοινότητες. 

Με πληροφορίες από:

www.polygreen.eco/tilos-becomes-the-first-zero-waste-city-certified-in-greece

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.