ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Μπορούν οι πόλεις να προσαρμοστούν στην άνοδο της θερμοκρασίας χωρίς κλιματισμό;

Άνοδος της θερμοκρασίας στις πόλεις καύσωνας των πόλεων
Avatar
Written by ecoscience

Το δίλημμα

Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφονται θερμοκρασίες-ρεκόρ σε πολλές περιοχές του πλανήτη με τον υδράργυρο να εκτινάσσεται στα ύψη και τους κατοίκους να στρέφονται στη χρήση κλιματιστικών για να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Χωρίς αμφιβολία η ευρεία χρήση των κλιματιστικών αποτελεί την εύκολη λύση για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Όμως, το τίμημα αυτής της επιλογής είναι συνεχώς αυξανόμενο τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την τσέπη τους.

«Η ψύξη συμβάλλει σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Μεγάλο μέρος του υπάρχοντος εξοπλισμού χρησιμοποιεί ψυκτικά μέσα υδροφθοράνθρακα, τα οποία είναι ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου και καταναλώνουν πολλή ενέργεια, καθιστώντας διπλή την επιβάρυνση για την κλιματική αλλαγή» λέει ο Μαρκ Ράντκα, επικεφαλής του τομέα Ενέργειας και Κλίματος του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP).

Οι λύσεις βρίσκονται στην ίδια τη φύση

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζήτηση για ψύξη αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται στα κτίρια και το ποσοστό αυτό αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Οι λύσεις που βασίζονται στη φύση μπορούν να δώσουν πολλαπλά οφέλη στις πόλεις, βοηθώντας ταυτόχρονα στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. «Η φύτευση και η διατήρηση μεγάλων εκτάσεων δέντρων και δασών μέσα στις πόλεις μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες δροσιάς στο αστικό περιβάλλον σκιάζοντας δρόμους και κτίρια». Μάλιστα ο Ράντκα αναφέρει ως μία ακόμη εναλλακτική λύση για τις ανάγκες ψύξης την ενίσχυση του υδάτινου στοιχείου σε αστικές περιοχές με τη δημιουργία καναλιών και άλλων παρόμοιων εγκαταστάσεων.

Με πληροφορίες από:

www.unep.org/news-and-stories/story/air-conditioners-fuel-climate-crisis-can-nature-help

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.