ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Το φαινόμενο «Ελ Νίνιο» και η κλιματική αλλαγή

Φαινόμενο El Nino και La Nina
Avatar
Written by ecoscience

Τα φαινόμενα El Niño και La Niña

«Ελ Νίνιο» ή «Ελ Νίνο» είναι το θερμό θαλάσσιο ρεύμα που εμφανίζεται στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στις ακτές του Περού και του Ισημερινού (Εκουαδόρ). Αυτό το ωκεάνιο φαινόμενο φτάνει συνήθως στη μέγιστη έντασή του κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το φαινόμενο ονομάστηκε από τους ντόπιους «El Niño» που στα ισπανικά σημαίνει το Θείο Βρέφος.

Το αντίθετο φαινόμενο ονομάζεται «Λα Νίνια» (La Niña) και συνοδεύεται από ψυχρότερα από τα κανονικά επιφανειακά νερά εντός της Τροπικής Ζώνης του Ειρηνικού Ωκεανού. Εδώ και τέσσερα χρόνια και μέχρι τους δύο πρώτους μήνες του 2023 κυριαρχούσε το φαινόμενο «Λα Νίνια».

Η επανεμφάνιση του φαινόμενου El Niño το 2023

Από τον Απρίλιο του 2023 επανήλθε το φαινόμενο «El Niño» με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες του νερού κοντά στο Περού και τον Ισημερινό να είναι υψηλότερες σε σύγκριση με άλλες περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού.

«Οι επιπτώσεις του Ελ Νίνιο θα μπορούσαν να γίνουν αισθητές μέχρι τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του βόρειου ημισφαιρίου, θα μπορούσαν να προκαλέσουν υγρότερες συνθήκες στην Ισπανία από το καλοκαίρι και μετά, και ξηρότερες συνθήκες στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ τον επόμενο χειμώνα και την άνοιξη» είπε στην Guardian ο καθηγητής από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, Άντι Τέρνερ.

Ο παράγοντας Κλιματική Αλλαγή

Ο καθηγητής Άνταμ Σκάιφ, επικεφαλής μακροπρόθεσμων προβλέψεων στο Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό το επόμενο μεγάλο Ελ Νίνιο να ανεβάσει τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου.

«Γνωρίζουμε ότι υπό την κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις των φαινομένων Ελ Νίνιο θα γίνουν ισχυρότερες, και πρέπει να το προσθέσουμε στις επιπτώσεις της ίδιας της κλιματικής αλλαγής η οποία αυξάνεται συνεχώς» είπε ο Σκάιφ ο οποίος τονίζει την ανάγκη να αξιοποιήσουμε την επιστήμη για να είμαστε πιο προετοιμασμένοι σε όλα τα επίπεδα, από την ετοιμότητα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης μέχρι τις καλλιέργειες που θα φυτέψουμε.

Με πληροφορίες από:

www.theguardian.com/environment/2023/jan/16/return-of-el-nino-will-cause-off-the-chart-temperature-rise-climate-crisis

www.theguardian.com/australia-news/2023/apr/18/the-next-el-nino-when-is-it-coming-and-how-strong-might-this-one-be-for-australia

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.