ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ

Ηνωμένο Βασίλειο: Χορηγούνται 100 νέες άδειες για γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου

Πλατφόρμα πετρελαίου
Avatar
Written by ecoscience

Με στόχο να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση από τρίτες χώρες η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου υπερασπίζεται την προγραμματισμένη επέκταση των γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Το σχέδιο για τη χορήγηση περισσότερων από 100 νέων αδειών γεωτρήσεων στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας έχει ως στόχο να μεγιστοποιήσει τα αποθέματα της χώρας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη βορειοανατολική Σκωτία,  ανέφερε ότι θα εγκρίνει τη γεώτρηση στα μεγαλύτερα ανεκμετάλλευτα αποθέματα του Ηνωμένου Βασιλείου στο κοίτασμα Rosebank, το οποίο περιέχει 500 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Το νέο σχέδιο ενεργειακής ασφάλειας στη χώρα

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Σούνακ βρέθηκε στις εγκαταστάσεις τερματικού σταθμού αερίου κοντά στο Αμπερντίν και υποστήριξε ότι οι εκπομπές άνθρακα από το εισαγόμενο υγροποιημένο φυσικό αέριο συνήθως είναι τρεις, αν όχι τέσσερις φορές υψηλότερες από την ενέργεια που μπορεί να παραχθεί αξιοποιώντας τα εγχώρια ανεκμετάλλευτα αποθέματα.

«Θα χρειαζόμαστε ακόμη πετρέλαιο και φυσικό αέριο το 2050 για το ένα τέταρτο των ενεργειακών μας αναγκών, και επομένως το ερώτημα είναι από πού θα προτιμούσατε να το προμηθευτείτε;» είπε στις δηλώσεις του.

Διαμαρτυρία της Greenpeace

Η Greenpeace σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαρακτηρίζει ως «αντιπεριβαλλοντική» την καινούργια ενεργειακή πολιτική υποστηρίζοντας πως «τα νέα πετρέλαια θα είναι καταστροφικά για το κλίμα και δεν θα μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας ούτε θα αυξήσουν την ενεργειακή ασφάλεια».

Με πληροφορίες από:

www.theguardian.com/environment/2023/jul/31/dismay-as-rishi-sunak-vows-to-max-out-uk-fossil-fuel-reserves

www.kathimerini.gr/world/562552186/risi-soynak-kalypsan-me-mayro-yfasma-tin-idiotiki-katoikia-toy-diamartyromenoi-gia-tin-energeiaki-politiki-toy/

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.