Περιβάλλον: Η άμμος είναι δεύτερη στη λίστα με τους φυσικούς πόρους που καταναλώνονται πιο πολύ στον κόσμο. 

Περιβάλλον: Μπορεί να ακούγεται περίεργο, όμως η άμμος μετά το νερό είναι ο δεύτερος φυσικός πόρος που καταναλώνεται πιο συχνά από τους ανθρώπους. Η άμμος είναι κρίσιμης σημασίας συστατικό στην καθημερινή ζωή μας, καθώς είναι ένα από τα βασικά υλικά που χρησιμοποιείται για το τσιμέντο και την κατασκευή των σύγχρονων μεγαλουπόλεων. Κτίρια, γραφεία, δρόμοι, καθώς η άσφαλτος περιέχουν μεγάλες ποσότητες άμμου. Επίσης, το γυαλί από τα παράθυρα των σπιτιών ακόμη και η οθόνη των έξυπνων κινητών τηλεφώνων κατασκευάζονται από άμμο.

Και παρόλες τις τεράστιες ποσότητες άμμου, που βρίσκονται στις ερήμους του πλανήτη, αυτές δεν φαίνεται να φτάνουν για να καλύψουν τις ανθρώπινες ανάγκες. Βέβαια, η άμμος της ερήμου είναι σε μεγάλο βαθμό άχρηστη, καθώς οι κόκκοι άμμου που χρησιμοποιούνται για να είναι το σκυρόδεμα σταθερό, πρέπει να έχουν μεγαλύτερο μέγεθος. Τέτοια είναι η άμμος στις όχθες των ποταμών, σε λίμνες και σε ακτές.

Περιβάλλον: 50 δισ. τόνοι οι ετήσιες ανάγκες

Κάθε χρόνο ο πλανήτης χρειάζεται περίπου 50 δισ. τόνους σε άμμο και χαλίκι, καθώς γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη για την κατασκευή σπιτιών και πόλεων. Στην Ινδία, για παράδειγμα, η ζήτηση για άμμο στον τομέα των κατασκευών έχει τριπλασιαστεί από το 2000. Η Κίνα έχει χρησιμοποιήσει μέσα στην τελευταία δεκαετία περισσότερη άμμο απ’ ό,τι οι ΗΠΑ ολόκληρο τον 20ο αιώνα. Οι ανάγκες είναι τόσο μεγάλες που ακόμη και το Ντουμπάι αν και βρίσκεται κοντά σε έρημο υποχρεώνεται να εισάγει άμμο από την Αυστραλία.

Δεν φθάνουν οι νόμιμες εξαγωγές

Ωστόσο η ζήτηση δεν καλύπτεται μόνο με νόμιμες εξαγωγές αν σκεφθεί κανείς τα πολυτελή τεχνητά νησιά που δημιουργούνται ανά τον κόσμο και απαιτούν μεγάλες ποσότητες άμμου ή τις οθόνες των κινητών. Στην Λατινική Αμερική και στην Αφρική οργανωμένες συμμορίες πωλούν άμμο στην μαύρη αγορά. Σύμφωνα με το BBC, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταγγέλλουν ότι τα κυκλώματα χρησιμοποιούν ακόμη και παιδιά ως σκλάβους για να μαζεύουν άμμο.

Πηγή: alphafreepress.gr

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.