ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

Γιατί ο Νείλος ρέει ασταμάτητα προς την ίδια κατεύθυνση εδώ και 30 εκατ. χρόνια

Avatar
Written by ecoscience

Τον λόγο που η ροή του μεγαλύτερου ποταμού σε μήκος στον κόσμο δεν έχει αλλάξει και γι’ αυτό δεν έχει «χυθεί» στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακάλυψε διεθνής ομάδα επιστημόνων. Παράλληλα, βρήκε ότι η ηλικία του είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα

Ο Κνουμ, είχε πολύ σοβαρότερη δουλειά από πολλούς θεούς του αιγυπτιακού πανθέου, καθώς συνδέεται με τις πηγές και τη ροή του Νείλου. Σύμφωνα με τη μυθολογία, καθώς ο Ρα, ο θεός Ηλιος με το κεφάλι γερακιού, απέπλευσε με προορισμό τα αστέρια μέσα από τον ποταμό Νείλο, ο Κνουμ έπρεπε να δίνει την κατεύθυνση στη ροή του για χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα στην έρημο Σαχάρα. Επιπλέον, θα έπρεπε να προσέχει πολύ, ώστε να μην πάρει την πιο «λογική» διαδρομή προς την Ερυθρά Θάλασσα και χάσει την πορεία προς τα αριστερά που είχε χαράξει ο Ρα. Τώρα, οι επιστήμονες έρχονται να αποδείξουν ότι ο Κνουμ δεν άλλαξε την κατεύθυνση του Νείλου και ότι ο ποταμός κινείται προς τα βορειοδυτικά, αν και τα μακρόβια ποτάμια συνήθως σταδιακά αλλάζουν πορεία. Αυτό συνέβη επειδή τον βοήθησαν οι γεωλογικές δυνάμεις που βασίζονται στην φυσική κλίση του εδάφους. Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience, αν ο ρους του Νείλου δεν επηρεαζόταν καθοριστικά από την μορφολογία και την κίνηση πετρωμάτων στα βάθη της Γης, θα είχε στραφεί προς τα ανατολικά εδώ και χρόνια, κάτι που πιθανώς θα άλλαζε την πορεία της αιγυπτιακής Ιστορίας και όχι μόνο.

Η ροή του Νείλου είναι προς τη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου και σχηματίζεται το «Δέλτα». Κανονικά στο ύψος του Λούξορ της Αιγύπτου, θα έπρεπε να εκτραπεί προς την Ερυθρά Θάλασσα. Ομως τελικά συνεχίζει προς βορά…

Αυτό είναι και στην πραγματικότητα που του έχει «επιτρέψει» να ρέει ασταμάτητα εδώ και 30 εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή έξι φορές περισσότερο από αυτό που εκτιμούσαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου. Οι ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Ιταλία και το Ισραήλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Κλαούντιο Φατσένα του Πανεπιστημίου «Ρώμη 3», διαπίστωσαν ότι η τοπογραφία του υπεδάφους από τα αιθιοπικά υψίπεδα έως το Δέλτα του ποταμού στη Μεσόγειο, δημιουργεί μια συγκεκριμένη κλίση που κρατά τον Νείλο στην ίδια ουσιαστικά κοίτη εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Ο Νείλος έχει δύο μεγάλους παραποτάμους, τον Λευκό και τον Γαλάζιο Νείλο. Εκβάλλει στη Μεσόγειο θάλασσα και είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός του κόσμου, με  6.853 χιλιόμετρα. Οι υδάτινοι πόροι του δίνουν ζωή σε 11 χώρες.

Πηγή : protagon.gr

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.