ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

Νέα μελέτη: Μέχρι και 240.000 πλαστικά σωματίδια μπορεί να περιέχει ένα λίτρο εμφιαλωμένου νερού

Avatar
Written by ecoscience

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, σε ένα λίτρο εμφιαλωμένου νερού μπορεί να εντοπιστούν μέχρι και 240.000 νανοπλαστικά, δηλαδή πλαστικά μικροσωματίδια ελάχιστου μεγέθους

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από πέντε μάρκες νερού τις πέντε πιο δημοφιλείς στις ΗΠΑ μάρκες νερού και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα νανοπλαστικών κυμαίνονταν από 110.000 έως 400.000 ανά λίτρο, κατά μέσο όρο σε περίπου 240.000. Τα στοιχεία αυτά ανιχνεύθηκαν και ταξινομήθηκαν με χρήση μικροσκοπίου.

Νανοπλαστικά (PFAS)

Τα PFAS είναι μια οικογένεια περίπου 10.000 ευρέως χρησιμοποιούμενων χημικών ουσιών που δεν διασπώνται εύκολα στο περιβάλλον και εμπεριέχονται ακόμα και στο πόσιμο νερό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χημικές ουσίες «Forever chemicals» ή αλλιώς PFAS χρησιμοποιούνται και σε αρκετά καθημερινά προϊόντα, από συσκευασίες τροφίμων μέχρι μακιγιάζ, λόγω των ανθεκτικών ιδιοτήτων τους στο νερό.

Πηγή: Euronews

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.