ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

Τρισεκατομμύρια κομμάτια πλαστικού επιπλέουν ανάμεσα στην Καλιφόρνια και τη Χαβάη

Avatar
Written by ecoscience

Τι είναι ο «Μεγάλος Σκουπιδότοπος» του Ειρηνικού;

Τα πλαστικά σκουπίδια του «Μεγάλου Σκουπιδότοπου» του Ειρηνικού (Great Pacific Garbage Patch) ξεπερνούν την έκταση 1,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Καλιφόρνιας και της Χαβάης. Προφανώς, κάθε μικροσκοπικό κομμάτι πλαστικού έχει προέλθει από ανθρώπινες δραστηριότητες, καταναλωτικές επιλογές και αγορές με τις οποίες ρυπαίνεται καθημερινά ο πλανήτης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ υπάρχουν 500 φορές περισσότερα κομμάτια μικροπλαστικού στη θάλασσα από ό,τι αστέρια στη θάλασσα

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος της μάζας είναι στην πραγματικότητα μεγάλα συντρίμμια, έτοιμα να αποσυντεθούν σε μικροπλαστικό. Επομένως, τα περισσότερα από τα σκουπίδια αποτελούνται από μεγαλύτερα κομμάτια.

Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, που τίθενται σε ισχύ το 2025, ορίζουν ότι η αυξανόμενη παραγωγή πλαστικού πρέπει να τερματιστεί. Η αύξηση της εγχώριας ανακύκλωσης και η μειωμένη εξάρτηση από το παγκόσμιο εμπόριο πλαστικών είναι άλλες ενέργειες που μπορεί να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου.

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.