ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

Οι ειδικοί προτρέπουν να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι της ποιότητας του πόσιμου νερού στη Βρετανία

Avatar
Written by ecoscience

Ποια είναι τα «Forever chemicals», γνωστά και ως PFAS

Τα PFAS είναι μια οικογένεια περίπου 10.000 ευρέως χρησιμοποιούμενων χημικών ουσιών που δεν διασπώνται εύκολα στο περιβάλλον και εμπεριέχονται ακόμα και στο πόσιμο νερό. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χημικές ουσίες «Forever chemicals» ή αλλιώς PFAS χρησιμοποιούνται και σε αρκετά καθημερινά προϊόντα, από συσκευασίες τροφίμων μέχρι μακιγιάζ, λόγω των ανθεκτικών ιδιοτήτων τους στο νερό.

Το τρέχον όριο στο πόσιμο νερό του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο αποτελεί κατευθυντήρια γραμμή και όχι νόμιμο ανώτατο όριο, είναι 100 νανογραμμάρια ανά λίτρο για μεμονωμένα PFAS.

Στην Αγγλία, οι εταιρείες ύδρευσης υποχρεούνται να κάνουν δοκιμές για 47 διαφορετικούς τύπους PFAS και εφόσον εντοπιστούν επίπεδα υψηλού κινδύνου από την επιθεώρηση του πόσιμου νερού, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για σκοπούς κατανάλωσης – αν και αυτό είναι μόνο καθοδήγηση και δεν υπάρχει νομική απαίτηση.

Μέχρι σήμερα το πόσιμο νερό στο Ηνωμένο Βασίλειο κατηγοριοποιείται ως μεσαίου κινδύνου εάν υπάρχουν μεταξύ 10 και 100 νανογραμμάρια συγκεκριμένων τύπων PFAS. Σε αυτή την περίπτωση, οι εταιρείες ύδρευσης υποχρεούνται να συνεχίσουν τις δοκιμές του νερού, του οποίου τη διάθεση όμως μπορούν να συνεχίσουν κανονικά.

Γι’ αυτούς τους λόγους και για την περαιτέρω προστασία της δημόσιας υγείας, η Βασιλική Εταιρεία Χημείας του Ηνωμένου Βασιλείου κάλεσε την κυβέρνηση να δημιουργήσει έναν εθνικό κατάλογο για τα PFAS και να ιδρύσει έναν εθνικό ρυθμιστή χημείας, καθώς από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ δεν υπάρχει.

Με πληροφορίες από BBC

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.