ΥΔΑΤΙΝΟΙ ΠΟΡΟΙ

Μικρά νησιωτικά κράτη καλούν σε δράση για το κλίμα

Μικρά νησιωτικά κράτη καλούν σε δράση για το κλίμα
Avatar
Written by ecoscience

«Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί»

Στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας στο Αμβούργο κατέφυγαν πριν από μερικές μέρες μικρά νησιωτικά κράτη, όπως το Τουβαλού και η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, καθώς απειλούνται από συνεχή άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Το Βανουάτου και το Τουβαλού, νησιά του Ειρηνικού με χαμηλό υψόμετρο, κινδυνεύουν να βυθιστούν από το νερό μέχρι τα τέλη του αιώνα ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Αξιοποιώντας το δίκαιο της θάλασσας, τα μικρά νησιωτικά έθνη καλούν σε δράση για το κλίμα. Το Διεθνές Δικαστήριο θα εξετάσει αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που απορροφώνται από τη θάλασσα πρέπει να θεωρούνται θαλάσσια ρύπανση καθώς και ποιες υποχρεώσεις έχουν τα έθνη για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Τα μικρά νησιωτικά κράτη αντιμέτωπα με περιβαλλοντικές προκλήσεις, αν και είναι υπεύθυνα για λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα

Ο ωκεανός απορροφά το 25 τοις εκατό όλων των εκπομπών CO2 και δεσμεύει το 90 τοις εκατό της περίσσειας θερμότητας που παράγεται από αυτές τις εκπομπές ενώ παράγει το μισό οξυγόνο του πλανήτη.

Η υπερβολική ρύπανση από άνθρακα προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στη θάλασσα, όπως η λεύκανση των κοραλλιογενών υφάλων. «Χωρίς ταχεία και φιλόδοξη δράση, η κλιματική αλλαγή μπορεί να εμποδίσει τα παιδιά και τα εγγόνια μου να ζήσουν στο νησί των προγόνων τους, το νησί που ονομάζουμε πατρίδα. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε μια τέτοια αδικία», λέει ο Γκαστόν Μπράουν, πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα.

Οι Μπαχάμες, το Νιούε, το Παλάου, το Σεντ Κιτς και Νέβις, η Αγία Λουκία, ο Άγιος Βικέντιος, οι Γρεναδίνες και το Βανουάτου συμμετέχουν επίσης στην Επιτροπή Μικρών Νησιωτικών Κρατών για την Κλιματική Αλλαγή και το Διεθνές Δίκαιο (COSIS).

Με πληροφορίες από:

www.euronews.com/green/2023/09/11/sea-level-rise-could-sink-small-islands-like-tuvalu-can-they-use-ocean-law-to-save-themsel

 

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.