Δύο σεισμοί μεγαλύτεροι από τέσσερα Ρίχτερ, νωρίς τη Δευτέρα, συγκλόνισαν τον κρατήρα του Κάτλα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας

Η Ισλανδία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου από τη στιγμή που το μεγαλύτερο ηφαίστειο του μικρού νησιωτικού κράτους, παρουσίασε τις μεγαλύτερες δονήσεις από το 1977.

Δύο σεισμοί μεγαλύτεροι από τέσσερα Ρίχτερ, συγκλόνισαν τον κρατήρα της Κάτλα πρίν 15 περίπου ημέρες, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.

ImageHandler

Αυτό ακολουθήθηκε από τουλάχιστον 10 δονήσεις στο ηφαίστειο, που υψώνεται 1.450 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, στη νότια ακτή του νησιού του Βορείου Ατλαντικού. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για θύματα ή υλικές ζημιές.

Η Κάτλα εξερράγη τελευταίες φορές το 1955 και το 1999. Καμία από αυτές τις φορές δεν ήταν αρκετά μεγάλη για να σπάσει τον πάγο που καλύπτει τη δέκα χιλιομέτρων έκτασης καλντέρα του.

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου της ήταν πίσω στο 1918, όταν εκτόξευσε στάχτη για περισσότερο από πέντε εβδομάδες.

Μια έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull, το 2010 προκάλεσε την ακύρωση περισσότερων από 100.000 πτήσεων σε όλη την Ευρώπη υπό το φόβο ότι τα σωματίδια σαν γυαλί που σχηματίζεται από τη λάβα μπορεί να λιώσουν σε κινητήρες αεροσκαφών και τουρμπίνες.

Ιστορικά, το Eyjafjallajokull έχει γίνει γνωστό πως «ξεσπά» ένα ή δύο έτη πριν από την Κάτλα.

Πηγή : protothema.gr

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.