Οι μεθοδευμένες κινήσεις της κινεζικής κυβέρνησης κατόρθωσαν να βγάλουν από τη λίστα με τα “υπό εξαφάνιση” ζώα τα μεγαλοπρεπή θηλαστικά που ατενίζουν πλέον το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία

panda

Το γιγαντιαίο πάντα δεν αποτελεί πλέον είδος υπό εξαφάνιση, έπειτα από δεκαετίες εντατικών εργασιών της Κίνας. Η αλλαγή στην κατηγοριοποίηση του είδους οφείλεται στην αύξηση του πληθυσμού που παρατηρήθηκε στα “δάση” από μπαμπού της ανατολικής χώρας. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις ο ενήλικος πληθυσμός τους ανέρχεται πλέον στα 1864 πάντα, ενώ μαζί με τα νεογνά υπολογίζονται γύρω στα 2060.

Σειρά ερευνών σε άγριους πληθυσμούς δείχνουν πως αυτοί σταμάτησαν να υποχωρούν και άρχισαν να σημειώνουν άνοδο” αναφέρει η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN). “Τα βελτιωμένα δημογραφικά επιβεβαιώνουν πως η κινεζική κυβέρνηση ενήργησε προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να προστατεύσει το είδος” συμπληρώνει η Ένωση.

Πώς τα κατάφερε η Κίνα;

Το ξεχωριστό ζώο με τον ιδιαίτερο χρωματισμό, αποτελεί κατά κάποιο τρόπο εθνικό ζώο της Κίνας και οι αρχές έβαλαν εδώ και δύο δεκαετίες στόχο να ανατρέψουν τη σταδιακή του εξαφάνιση. Το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στην προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα και στην περίπτωση των Πάντα, στην προστασία των δάσων μπαμπού.

Οι αρκούδες ζούσαν σε μεγαλύτερους πληθυσμούς στην νοτιοανατολική Κίνα, όταν η επέκταση της ανθρώπινης δραστηριότητας περιόρισε δραστικά το περιβάλλον στο οποίο ζουν, δηλαδή τα μπαμπού. Ένα Πάντα έχει ανάγκη 12kg με 38kg κιλά μπαμπού καθημερινά για να επιβιώσει. Άμεσα γίνεται αντιληπτό πως η καταστροφή αυτών των δασών, επηρεάζει άμεσα την επιβίωση των μεγάλων αυτών θηλαστικών.

panda_1

“Απλά και μόνο με την αποκατάσταση των βιοτόπων των Πάντα, εκείνα αποκτούν τον χώρο, αλλά και την απαραίτητη τροφή” για να επιβιώσουν σημειώνουν από την Ένωση IUCN.  Εκεί εδράζεται και η επιτυχία της κινεζικής κυβέρνησης που εστίασε στην αναδάσωσε των δασών μπαμπού όπου βρήκαν πρόσφορο έδαφος τα ζώα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο πληθυσμός του είχε πέσει σε μόλις 1.200 το 1980.

Οι ειδικοί πάντως εκτιμούν πως αυτή η ευχάριστη είδηση μπορεί να είναι πρόσκαιρη, αν δεν υπάρξουν νέες προσπάθειες να προστατευθεί το περιβάλλον. Τα δένδρα μπαμπού και γενικότερα οι βιότοποι όπου μπορούν να ζήσουν τα Πάντα, όπως και άλλα είδη, απειλούνται από την περιβαλλοντική μόλυνση.

Πηγή : news247.gr

 

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.