Η Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια φιλοξενεί τα μεγαλύτερα και γηραιότερα δέντρα του πλανήτη: τις περίφημες σεκόγιες που μπορούν να φτάσουν σε ύψος τα 100 μέτρα και σε ηλικία τα 3.000 χρόνια.
Μια ομάδα 12 ειδικών αναρριχητών συμμετέχουν ως εθελοντές σε μια αποστολή, που οργανώνει η ΜΚΟ Archangel Ancient Tree Archive και έχει στόχο τη συλλογή γενετικού υλικού από το δέντρο Μαθουσάλα.
Η ομάδα πιστεύει ότι φυτεύοντας κλωνοποιημένα δέντρα, που προέρχονται από την σεκόγια θα βοηθήσει στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή.
«Η φύτευση δέντρων, μεγάλων δέντρων σε όλο τον κόσμο είναι κομβικής σημασίας, γιατί είναι κάτι ουσιαστικό για τον περιορισμό των συνεπειών από την κλιματική αλλαγή» Τιμ Σμιτ, ιδρυτής του προγράμματος Εδέμ.
Οι γιγάντιες σεκόγιες είναι το ιδανικό δέντρο για την απορρόφηση των αερίων του θερμοκηπίου, όπως είναι για παράδειγμα το διοξείδιο του άνθρακα, που είναι υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή του πλανήτη.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στη γενετική τους σύνθεση, που μπορεί να μας βοηθήσει να αντισταθούμε στις αλλαγές που έρχονται από τη κλιματική διαφοροποίηση και την παγκόσμια υπερθέρμανση.
Αφού καταφέρνει να επιβιώσει για 3.000 χρόνια, ίσως το γενετικό τους υλικό είναι ιδιαίτερο» εξήγησε ο Τζέικομπ Μάιλαρτς, διευθυντής της ΜΚΟ Archangel Ancient Tree Archive.

Τα δείγματα παραδίδονται στο εργαστήριο της οργάνωσης Archangel στο Μίτσιγκαν, όπου και φυτεύονται σε ιδιαίτερα γόνιμα χώματα. Αναπτύσσονται κάτω από ιδανικές συνθήκες φωτισμού και υγρασίας.
Παρόλα αυτά, η πλειοψηφία δεν θα καταφέρει να επιβιώσει. Τα λίγα που θα ευδοκιμήσουν στον εσωτερικό χώρο, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν μεταφυτευθούν στην ύπαιθρο.
«Αυτό που έχουμε εδώ είναι τα μικρά κλαράκια που συλλέξαμε από την κορυφή της σεκόγιας. Δυσκολευτήκαμε για να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε αυτό το υλικό.

Είναι ένα βιολογικό θαύμα, που αυτό το κομμάτι γενετικού ιστού που προέρχεται από ένα δέντρο 3.000 ετών μπορεί να φυτευθεί και να έχουμε μια μινιατούρα 3.000 ετών. Η γενετική λέει την αλήθεια και δεν αλλάζει.
Αυτό το μικρό δεντράκι θα παραμείνει γενετικά το ίδιο με το δέντρο από το οποίο προήλθε» υπογραμμίζει ο Τζιμ Κλαρκ, ειδικός σε θέματα κλωνοποίησης της ΜΚΟ.
Υπάρχουν όμως και οι επιστήμονες που αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα αυτής της λύσης. Ο Τοντ Ντόουσον είναι καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας.
Πιστεύει ότι αυτοί οι κλώνοι δεν θα αλλάξουν τη θερμοκρασία του πλανήτη μας.
Υποστηρίζει ότι χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα: ότι πρέπει να περιορίσουμε αποτελεσματικά τη χρήση πετρελαίου και να προστατεύσουμε καλύτερα τα τροπικά δάση:
«Ο ρυθμός με τον οποίο αλλάζει το κλίμα αυτή τη στιγμή είναι ο ταχύτερος που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα στην ιστορία της Γης. Χρειάζονται ταχύτερες και πιο ριζικές λύσεις.

Και ένα δέντρο που αναπτύσσεται πολύ αργά μπορεί να μην πιάσει αυτό τον ρυθμό, με τον οποίο αλλάζει ο πλανήτης μας αυτή τη στιγμή».
Μέσα στο 2016 η ομάδα της ΜΚΟ Archangel θα φυτέψει 1000 σεκόγιες σε μια περιοχή στο Όρεγκον, η οποία έχει το τέλειο κλίμα για να ευδοκιμήσουν αυτά τα δέντρα.
Η ΜΚΟ έχει ανακοινώσει ότι έχει κλωνοποιήσει 170 είδη και έχει φυτεύσει ήδη 300.000 κλώνους σε όλο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ: Real.gr

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.