Μετά από το φιάσκο των τελευταίων ημερών οι διοργανωτές έχουν μια εξήγηση και ξεκινούν την διαδικασία αντικατάστασης του νερού

Το φιάσκο με την πράσινη πισίνα καταδύσεων του Ρίο που εδώ και μέρες εκθέτει την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 πλησιάζει στο τέλος του.

Οι διοργανωτές καταφεύγουν καταφεύγουν στην έσχατη λύση, προκειμένου να επαναφέρουν σε φυσιολογική κατάσταση το νερό στην κεντρική πισίνα του κολυμβητηρίου «Μαρία Λενκ», όπου μέχρι το Σάββατο διεξάγονταν οι αναμετρήσεις της υδατοσφαίρισης. Με δεδομένο ότι από αύριο θα φιλοξενηθούν εκεί τα αγωνίσματα της συγχρονισμένης κολύμβησης, που απαιτούν απόλυτη καθαρότητα και διαφάνεια νερού, οι Βραζιλιάνοι αποφάσισαν να αδειάσουν τελείως την πισίνα και να την ξαναγεμίσουν, ελπίζοντας να έχουν έτσι το φυσιολογικό μπλε χρώμα του, αντί για το θολό πράσινο των τελευταίων ημερών.   «Προσπαθούμε εδώ και μέρες. Προφανώς, δεν γίνεται τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε, οπότε θα αλλάξουμε το νερό. Αυτό θα γίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας», δήλωσε ο υπεύθυνος εγκαταστάσεων των Αγώνων, Γκουστάβο Νασιμέντο, προσθέτοντας ότι η όλη επιχείρηση θα έχει ολοκληρωθεί στις 7 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα), δηλαδή τέσσερις ώρες πριν την προγραμματισμένη έναρξη του προκριματικού του ντουέτου στη συγχρονισμένη κολύμβηση.  

Την ίδια ώρα, δίνεται επιτέλους και η οριστική εξήγηση για το πράσινο νερό και η ευθύνη τελικά αποδίδεται σε ανθρώπινο λάθος. Κάποιος υπάλληλος από τη συντήρηση πρόσθεσε κατά λάθος 160 λίτρα υπεροξειδίου του υδρογόνου στις 5 Αυγούστου, κάτι που οδήγησε σε εξουδετέρωση του χλωρίου και επέτρεψε την ανάπτυξη «οργανικών ενώσεων» όπως είναι η άλγη.   Το υπεροξείδιο του υδρογόνου αναίρεσε τη δράση του χλωρίου και καθώς οι μέρες περνούσαν η όψη χειροτέρευε. Ωστόσο οι διοργανωτές υποστήριξαν για ακόμη μια φορά πως το λάθος αυτό δεν έθεσε σε κίνδυνο την υγεία των αθλητών.”Φυσικά είναι ντροπή επειδή φιλοξενούμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες” σχολίασε ο εκπρόσωπος του Ρίο 2016 Mario Andrada στο Associated Press. “To νερό θα έπρεπε να είναι γαλάζιο και διάφανο. Θα μπορούσαμε να τα έχουμε πάει καλύτερα με τον καθορισμό γρήγορα. Πήραμε ένα οδυνηρό μάθημα με το δύσκολο τρόπο. ”   Το πρόβλημα με το νερό στο κολυμβητήριο «Μαρία Λενκ» ξεκίνησε από το καταδυτήριο και γρήγορα μεταφέρθηκε στην κυρίως πισίνα της εγκατάστασης. Αρκετοί πολίστες, πάντως, παραπονέθηκαν για έντονο τσούξιμο στα μάτια, καθώς οι Βραζιλιάνοι προσπαθούσαν με επιπλέον χλώριο να επαναφέρουν το νερό στην αρχική του κατάσταση. Σημειώνεται ότι από την Κυριακή το τουρνουά υδατοσφαίρισης (ανδρών και γυναικών) μεταφέρεται στο “Olympic Aquatics Center”, όπου μέχρι τώρα διεξάγονταν τα αγωνίσματα της κολύμβησης.

Πηγή: www.lifo.gr

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.