Πετυχημένη δοκιμή του συστήματος που θα… αρπάζει διαστημικούς βράχους

Μια από τις εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA από τις δοκιμές του μηχανισμού αρπαγής του αστεροειδή. Ταυτόχρονα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έδωσε στη δημοσιότητα και ένα βίντεο της αποστολής ARM

Το 2010 από τον Λευκό Οίκο διέρρευσε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έγινε αποδέκτης μιας πρότασης βγαλμένης από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αφορούσε την «απαγωγή» ενός αστεροειδή και τη μεταφορά του στη γειτονιά μας ώστε να μετατραπεί σε πεδίο εκπαίδευσης αστροναυτών και ειδικά εκείνων που θα κάνουν το επικό ταξίδι στον Αρη. Πριν από ένα χρόνο η NASA ανακοίνωσε ότι αποφάσισε την υλοποίηση της φιλόδοξης αποστολής και σήμερα έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες και στοιχεία από τις δοκιμές του μηχανισμού που θα… αρπάξει τον αστεροειδή.

 

Η αρπαγή

Η αποστολή έλαβε την ονομασία ARM (Asteroid Redirect Mission) και αποτελεί ένα σύνθετο, γεμάτο επιστημονικές προκλήσεις, εγχείρημα. Θα πρέπει να κατασκευαστεί ένα νέο, ειδικά σχεδιασμένο ρομποτικό όχημα που θα μπορεί να κυνηγήσει και να πλησιάσει έναν αστεροειδή αλλά και ένας μηχανισμός που θα εγκλωβίσει τον διαστημικό βράχο. Το δεύτερο σκέλος της αποστολής θα είναι εξίσου δύσκολο και περίπλοκο αφού θα πρέπει το σκάφος να μεταφέρει τον αστεροειδή σε μια περιοχή κοντά στη Σελήνη και να τον θέσει σε τροχιά γύρω από τον φυσικό μας δορυφόρο. Αν ολοκληρωθεί με επιτυχία το εγχείρημα, ο αστεροειδής θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί επανδρωμένες αποστολές στις οποίες οι αστροναύτες θα εκπαιδεύονται στο πώς να προσεγγίζουν ένα διαστημικό σώμα, πώς να κινούνται πάνω σε αυτό κλπ. Στόχος της εκπαίδευσης είναι να αποκτήσουν οι αστροναύτες εμπειρίες που θα τους φανούν χρήσιμες σε μια επανδρωμένη αποστολή στον Αρη.

Η αποστολή

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της NASA, το σκάφος που θα προσπαθήσει να… απαγάγει έναν αστεροειδή θα ξεκινήσει το ταξίδι του τον Δεκέμβριο του 2020 και, αν όλα πάνε καλά, πέντε χρόνια αργότερα ο αστεροειδής θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη περιμένοντας τους πρώτους αστροναύτες να τον επισκεφτούν. Το κόστος της αποστολής υπολογίζεται στα 1,25 δισ. δολάρια χωρίς να υπολογίζεται σε αυτό το κόστος της διαδικασίας της εκτόξευσης. Η NASA έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί μια λίστα υποψηφίων προς… αρπαγή αστεροειδών. Αυτό που βρίσκεται ακόμη υπό μελέτη από εκείνους που ασχολούνται με την αποστολή ARM είναι αν θα γίνει προσπάθεια «σύλληψης» ενός μικρού αστεροειδή ή αν το σκάφος θα πλησιάσει έναν μεγάλο αστεροειδή και θα προσπαθήσει να αποσπάσει κάποιο κομμάτι του.

Πηγή : tovima.gr

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.