H Ταϊβάν δείχνει το μέλλον στην ενέργεια, επενδύει στην «πράσινη» τεχνολογία θέτοντας στέρεες βάσεις για να παίξει ένα καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης στην πράσινη οικονομία. 
Βασικός στόχος είναι η μετάβαση σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και με τη βοήθεια της τεχνολογίας (αύξηση των έξυπνων δικτύων, την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας) και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως της ηλιακής. Σε αυτούς τους τομείς η Ταϊβάν έχει κάνει άλματα 
Ηδη στην Ταϊβάν βρίσκονται αρκετά βήματα μπροστά στη δημιουργία «πράσινων» δομών και αυτό αποδεικνύεται με μία περιήγηση στον «Skynergy green powers station».

Ο πρωτοποριακός «πράσινος» σταθμός της Ταιβάν 
Δίνοντας έμφαση στην καινοτομία και την αξιοποίηση των πράσινων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το Taiwan Green Trade Project Office (GTPO) σε συνεργασία με 10 επαγγελματίες από την Ταϊβάν που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας κατασκεύασε έναν πρωτοποριακό «πράσινο» σταθμό.
br1_6

Τι είναι και πως λειτουργεί ο «πράσινος» σταθμός Skynergy
Ο πράσινος σταθμός Skynergy της Ταϊβάν είναι μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μηδενικής κατανάλωσης, αλλά και εκπομπών. Για τη λειτουργιά του χρησιμοποιεί μια ηλιακή φωτοβολταϊκή μονάδα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία αποθηκεύεται σε μία υψηλής τεχνολογίας μπαταρία. 
Μέσω ενός έξυπνου συστήματος ελέγχου ο διαχειριστής του σταθμού παρακολουθεί τη συνολική κατανάλωση ενέργειας του σταθμού, ενώ αυτόματα βελτιστοποιείται η χρήση της ενέργειας προκειμένου να εξασφαλιστούν οικονομία και αποδοτικότητα. 
Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του προέρχονται από ανακυκλωμένα ελαστικά, ενώ το δάπεδο που έχει τοποθετηθεί έχει την ικανότητα να απορροφά το θόρυβο.
br3333

Ολα ξεκίνησαν από ένα απλό κοντέινερ

Ο σταθμός Skynergy μπορεί να είναι και custom-made, δηλαδή να κατασκευαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες που απαιτούνται. Το πρώτο Skynergy έχει δημιουργηθεί από ένα κοντέινερ διαστάσεων 12 Χ 2,5 μέτρα και χρησιμοποιείται ως σταθμός ηλεκτρικών ποδηλάτων. 
Η οροφή του καλύπτεται ολόκληρη από thin-film ηλιακούς συλλέκτες και αυτοί τροφοδοτούν το έξυπνο δίκτυο του σταθμού με ηλεκτρική ενέργεια. Το εντυπωσιακό είναι πως όση ενέργεια δεν χρησιμοποιείται, αυτόματα αποθηκεύεται σε μπαταρίες λιθίου-ιόντων του σταθμού. 
Το έλεγχο τον έχει ένα έξυπνο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης, το οποία επιτρέπει με ευκολία στους χρήστες του σταθμού να διαχειριστούν και να αξιοποιήσουν την ενέργεια. 
Παράλληλα στο σταθμό έχει τοποθετηθεί και κυψέλη καυσίμου, η οποία χρησιμοποιεί υδρογόνο και ενεργοποιείται σε περίπτωση μπλακ-άουτ. Μάλιστα μπορεί να εξασφαλίσει στο σταθμός έως και 8 ώρες αυτονομίας.  

Τα projects όμως δεν σταματούν εκεί, αφού μεγάλο βάρος έχει πέσει στη δημιουργία πράσινων σπιτιών και χώρων εργασίας. Μία σύντομη ψηφιακή περιήγηση… δείχνει το μέλλον είναι made in Taiwan

Περιηγηθείτε στο «Πράσινο» σπίτι 

Περιηγηθείτε στο «Πράσινο» γραφείο

Πηγή: iefimerida.gr

 

 

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.