Ανακυκλώνουμε, αλλά ανακυκλώνουμε σωστά;
Μπορεί ο δεύτερος κάδος μόνο για τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα να έχει γίνει πλέον κομμάτι τις καθημερινότητας στα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά, η πρακτική όμως δείχνει ότι μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν γνωρίζει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να πετάει στους μπλε κάδους. Ως αποτέλεσμα, καθημερινά συλλέγονται τόνοι υλικών που θα έπρεπε να είχαν καταλήξει στα σκουπίδια: από έπιπλα και παιχνίδια, μέχρι ρούχα, πορτοφόλια και φωτογραφίες! Με τη βοήθεια του κ. Αχιλλέα Γκούγκου, υπεύθυνου του κέντρου διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) στην Ελευσίνα, η «Κ» παρουσιάζει δέκα βασικά «μυστικά» στην ανακύκλωση των οικιακών μας απορριμμάτων.
1. Ο,τι είναι πλαστικό δεν πρέπει απαραιτήτως να καταλήγει στην ανακύκλωση. Οι μπλε κάδοι πρέπει να δέχονται μόνο πλαστικές συσκευασίες: μπουκάλια όλων των ειδών, πλαστικές σακούλες (είναι μύθος ότι οι βιοδιασπώμενες δεν πρέπει να ανακυκλώνονται), κουτιά, μπολ, βαζάκια κ.λπ. Οι λόγοι που δεν πρέπει να ρίχνουμε άλλα πλαστικά αντικείμενα, όπως παλιά παιχνίδια, είναι δύο: κατ’ αρχήν, πολλά από αυτά έχουν μηχανικά μέρη και δεν αποτελούνται αμιγώς από πλαστικό. Επιπλέον, αντίθετα με τα πλαστικά των συσκευασιών, το πλαστικό από το οποίο αποτελούνται δεν μπορεί να υπαχθεί σε μια συγκεκριμένη κατηγορία, προκειμένου να αποσταλεί από τα κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών στο σωστό εργοστάσιο επεξεργασίας. «Ενα μπουκάλι νερού κατασκευάζεται από ΡΕΤ, ενώ τα μπουκάλια των απορρυπαντικών από πολυαιθυλένιο. Είναι διαφορετικά πλαστικά με διαφορετικές ιδιότητες, που οδηγούνται σε αντίστοιχες μονάδες επεξεργασίας», λέει ο κ. Γκούγκος.
2. Οι συσκευασίες που πετάμε στην ανακύκλωση θα πρέπει να είναι κενές περιεχομένου. «Συχνά υπάρχει η παρανόηση ότι ζητάμε να… τις σαπουνίσουν. Δεν ζητάμε, λοιπόν, να είναι πλυμένες οι συσκευασίες, απλά να μην έχουν υπολείμματα. Αν κάποιος ρίξει στον κάδο μια συσκευασία λερωμένη, το περιεχόμενό της θα λερώσει και τις υπόλοιπες, οπότε θα ακυρώσει την προσπάθεια όλων μας», λέει ο κ. Γκούγκος.
3. Οσον αφορά το γυαλί, μπορούμε να ανακυκλώνουμε μπουκάλια, βαζάκια και κάθε είδους γυάλινη συσκευασία, όχι όμως ποτήρια, τζάμια, καθρέπτες. «Το ποτήρι ή κάποιο άλλο γυάλινο αντικείμενο μπορεί να μην είναι ακριβώς γυαλί, είναι θέμα σύστασης», λέει ο κ. Γκούγκος. Πάντως δεν έχει σημασία αν η συσκευασία είναι ολόκληρη, πεταχτεί σπασμένη ή σπάσει κατά την απόρριψή της στον κάδο.
4. Είναι μύθος ότι δεν πρέπει να ρίχνουμε στην ανακύκλωση κομμάτια χαρτί μικρότερα μιας κόλλας Α4. «Η αλήθεια είναι ότι μικρά χαρτάκια, στο μέγεθος ενός postit, δεν είναι εύκολο να διαχωριστούν κατά το πρώτο στάδιο της διαλογής, που γίνεται με το χέρι. Ωστόσο, δεν απαγορεύεται ούτε αποθαρρύνουμε τους πολίτες από το να ρίχνουν μικρά χαρτιά στους μπλε κάδους». Οι φωτογραφίες, πάντως, δεν ανακυκλώνονται.
5. Κουτιά πίτσας, κουτιά από ζαχαροπλαστεία ή κάθε είδους λερωμένο χαρτί δεν πρέπει να ρίχνονται στον μπλε κάδο. «Ειδικά για τα κουτιά από πίτσες, συχνά υπάρχει η παρανόηση ότι εφόσον είναι από χαρτόνι τότε ανακυκλώνονται. Εχουν όμως λερωθεί και συνεπώς χαλούν την ποιότητα του χαρτιού που παράγεται», λέει ο κ. Γκούγκος.
6. Το αφρολέξ και το φελιζόλ, ως υλικά συσκευασίας, επιτρέπεται να ρίχνονται στους μπλε κάδους. Ωστόσο, είναι δύσκολα στην αξιοποίηση.
7. Δεν πειράζει να ρίχνονται σε μπλε κάδους γκαζάκια, σπρέι και άλλα δοχεία «υπό πίεση». «Αρκεί όμως να είναι εντελώς άδεια. Ως μεταλλικές συσκευασίες, ανακυκλώνονται. Είναι μύθος ότι κινδυνεύουν να εκραγούν, αφού δεν υπόκεινται σε πίεση κατά τη συλλογή τους».
8. CD, κασέτες ήχου και βίντεο δεν ανακυκλώνονται. Ειδικά για τα CD, υπάρχουν ειδικές μονάδες που ασχολούνται με τη συλλογή τους.
9. Σιδερένιες ή πλαστικές κρεμάστρες κανονικά δεν πρέπει να ρίχνονται στον μπλε κάδο, καθώς δεν θεωρούνται υλικά συσκευασίας. «Η αλήθεια είναι ότι ως υλικό θα αξιοποιηθούν. Ομως δεν καταγράφονται στις ποσότητες που ανακυκλώνονται».
10. Είναι καλό να αφαιρούμε το καπάκι από τα μπουκάλια που ανακυκλώνουμε.
Πηγή : kathimerini.gr