ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακύκλωση παπουτσιών: Γίνεται;

Avatar
Written by ecoscience

Η μόδα αποτελεί παγκοσμίως μια από τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες, καθώς για τις ανάγκες παραγωγής ρούχων, παπουτσιών και άλλων προϊόντων μόδας απαιτούνται τεράστιες ποσότητες υδάτινων και εδαφικών πόρων.

Συνθετικό ύφασμα, καουτσούκ, πλαστικά και μέταλλα χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των περισσότερων παπουτσιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ανακύκλωση των υποδημάτων εξαιτίας αυτής της σύστασής τους. Υπολογίζεται ότι τα παπούτσια θα κάνουν εκατοντάδες χρόνια για να διαλυθούν μετά την απόρριψη στους ΧΥΤΑ.

«Η κόλλα και άλλα συνδετικά υλικά μπορεί να κάνουν δύσκολη την ανακύκλωση των παπουτσιών, ακόμη κι όταν χρησιμοποιούνται νέα υλικά για την κατασκευή τους, όπως το οικολογικό «δέρμα» από φύλλα κάκτου και το δέρμα σταφυλιού», λέει στον Guardian ο Λούκα Μόσκα από την εταιρεία συμβούλων περιβαλλοντικής βιωσιμότητας Quantis.

Δωρεά ρούχων και παπουτσιών σε άριστη κατάσταση σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη

Ρούχα και παπούτσια που δεν χρησιμοποιούνται πλέον είναι καλό να δωρίζονται σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη με τη βοήθεια της κοινωνικής υπηρεσίας των Δήμων. Τέλος υπάρχουν τρόποι επιδιόρθωσης ή μεταποίησης των δερμάτινων παπουτσιών διότι το δέρμα είναι ανθεκτικό υλικό και συνήθως μπορεί να επισκευαστεί.

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.