Σημαντική μείωση των τιμών της ρύπανσης της ατμόσφαιρας παρατηρείται στην Αθήνα, ύστερα από τη λήψη των προληπτικών μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Σημαντική μείωση των τιμών της ρύπανσης της ατμόσφαιρας παρατηρείται στην Αθήνα, ύστερα από τη λήψη των προληπτικών μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας (ΚΑΠΑ), τα οποία παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΑΠΑ, γίνεται φανερό ότι οι τιμές των συγκεντρώσεων των ρύπων εμφάνισαν μείωση από την περασμένη Τετάρτη, ενώ επηρεάστηκαν σημαντικά, ιδιαίτερα τις τελευταίες τρεις ημέρες 16, 17 & 18 Μαρτίου, οπότε και υπήρξε η κλιμάκωση των μέτρων.
Ειδικότερα, με βάση τη σύγκριση των μέσων ημερήσιων τιμών συγκέντρωσης ανά ημέρα για το χρονικό διάστημα 11 Μαρτίου, όταν έκλεισαν τα σχολεία, έως και 18 Μαρτίου 2020, με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, παρατηρείται συνολική μείωση της τάξης του 11,4% για τους ρύπους του διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) ενώ για τα αιωρούμενα σωματίδια (ΑΣ10) η μείωση φθάνει στο 6,1%.
Ειδικά δε, για το τριήμερο από 16-18 Μαρτίου, όταν και εντάθηκαν τα προληπτικά μέτρα της κυβέρνησης, οι ρύποι του διοξειδίου του αζώτου μειώθηκαν κατά 48,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ οι ρύποι των αιωρούμενων σωματιδίων μειώθηκαν κατά 48,8% για την ίδια περίοδο.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνος Αραβώσης, «η κατάσταση είναι εμπόλεμη και η κυβέρνηση την αντιμετωπίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα των τελευταίων τριών ημερών, είναι φανερό ότι υπάρχει σημαντική επιρροή όσον αφορά τη συγκέντρωση των ρύπων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων επηρέασαν τις τιμές σε σημαντικό βαθμό», ωστόσο, όπως τονίζει, «για να έχουμε ασφαλή αποτελέσματα, θα πρέπει να τα παρακολουθήσουμε σε βαθύτερο χρονικό διάστημα».
Όπως διευκρινίζει ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, «τα μέτρα αυτά αφορούν την αντιμετώπιση του κοροναϊού και δεν είναι μόνιμα, άρα δεν προβλέπεται να επηρεάσουν την πολιτική της χώρας όσον αφορά την Ενέργεια και το Κλίμα».
«Το θετικό είναι ότι το προσεχές διάστημα θα έχουμε ρύπους πολύ χαμηλότερους από τα επισφαλή όρια», αναφέρει ο κ. Αραβώσης, όμως όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «μακάρι να μην είχαμε αυτή την κατάσταση και να μη μειωνόταν κατ’ αυτό τον τρόπο η ρύπανση της ατμόσφαιρας».
Για τη σύγκριση των τιμών έχουν επιλεγεί από το Τμήμα Ποιότητας της Ατμόσφαιρας του ΥΠΕΝ, οι σταθμοί κυκλοφορίας του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) Πατησίων και Αριστοτέλους καθώς και ο περιαστικός σταθμός Γεωπονική.
Όπως υπογραμμίζει από την πλευρά του το ΚΑΠΑ, «τα επίπεδα των εκπομπών από την κυκλοφορία των οχημάτων θεωρείται βέβαιο ότι έχουν επηρεαστεί λόγω των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον covid 19, σε σχέση με προηγούμενες χρονικές περιόδους. Οι συγκεντρώσεις των ρύπων, όμως, στην ατμόσφαιρα είναι συνάρτηση όχι μόνο των εκπομπών αλλά και της ατμοσφαιρικής χημείας και φυσικής».
Σημειώνεται, τέλος, ότι το διοξείδιο του αζώτου είναι ο κατ’ εξοχήν ρύπος που επηρεάζεται από την κυκλοφορία των οχημάτων, όπως επίσης και για τα αιωρούμενα σωματίδια ΑΣ10, η συμμετοχή της κυκλοφορίας στις συγκεντρώσεις, είναι επίσης σημαντική.
Πηγή : www.tovima.gr