Η Ιαπωνία έχει ένα σχέδιο για την απονομή των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, που δεν μοιάζει με κανένα άλλο. Με υποβρύχια, ρομπότ και στρατιωτικό εξοπλισμό, θα επιχειρηθεί σε βάθος 1.600 μέτρων ( 5.250 πόδια) και σε ακτίνα 1.500 χιλιομέτρων (930 μίλια) από το Τόκιο, να εξορυχτούν πολύτιμα μέταλλα, με υψηλή καθαρότητα σε χρυσό, που οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει σε τμήμα βραχώδους σχηματισμού, στο βυθό.
Μελετώντας τη δομή και τη φυσιολογία του, έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα, ότι ο σχηματισμός αυτός, ενδεχομένως να πρόκειται για απομεινάρι, από την ηφαιστειακή δραστηριότητα, χιλιάδες χρόνια πριν.
Με την εξόρυξη αυτή το κέρδος για την κυβέρνηση και την οικονομία της χώρας, θα είναι μεγάλο και οι δοκιμές θ’ αρχίσουν το επόμενο έτος. Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, όταν το Τόκιο θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, τα χρυσά μετάλλια που θα απονέμονται στους αθλητές, μπορεί να προέρχονται ακόμη και από το βαθύ ωκεανό!
Η ηλικία του συγκεκριμένου βραχώδους σχηματισμού, υπολογίζεται στα 10.000 έτη, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί ακόμα, αν πρόκειται για φυσικό δημιούργημα ή αλλοιωμένο από ανθρώπινο χέρι, φυσικό φαινόμενο.
Ο βυθός στο αρχιπέλαγος αυτό, αποτελεί αντικείμενο επισταμένης έρευνας από θαλάσσιους γεωλόγους εδώ και πολλά χρόνια. Και σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, στον πυθμένα της θάλασσας υπάρχουν και μέταλλα χαλκού.
Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι ορυκτοί πόροι έμειναν ανέγγιχτοι στα βαθιά νερά, γύρω από την Ιαπωνία. Η χώρα βρίσκεται στη λεκάνη του Ειρηνικού, κατά μήκος μιας γραμμής ηφαιστείων και ρηγμάτων, στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», μιας σεισμογενούς περιοχής με εκρήξεις που έσπρωχναν μάγμα προς τα πάνω, από τον φλοιό της γης το οποίο κρύωνε και δημιουργούσε πολύτιμους λίθους.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, θα έχει επιπλέον κέρδος 80 τρισεκατομμυρίων γιεν (784 δισεκατομμύρια $). Σύμφωνα μάλιστα με το διεθνές ναυτικό δίκαιο, η Ιαπωνία κυριαρχεί σε μία περιοχή έκτασης 200 ναυτικών μιλίων (230 χλμ) από τις ακτές της, που αποτελεί, την έκτη μεγαλύτερη αποκλειστική οικονομική ζώνη στον κόσμο.
Μόλις η Ιαπωνία καταστήσει τον τομέα του θαλάσσιου ορυκτού πλούτου οικονομικά αποδοτικό, αυτό θα σημαίνει ότι η τεχνολογία είναι εμπορικά βιώσιμη και στην τελευταία από τις χώρες του G7.
Πηγή : Zougla.gr Φάνης Επιτροπάκης