SOS από επιστήμονες για υπερθέρμανση και αύξηση πληθυσμού

H υπερθέρμανση του πλανήτη καταστρέφει όσο ποτέ τους ωκεανούς, μεταδίδοντας ασθένειες και απειλώντας την επισιτιστική ασφάλεια στον κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή, σε παγκόσμια απειλή αναδεικνύεται η κατακόρυφη αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού στα επόμενα 33 χρόνια, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ocean

Η έρευνα που διεξήχθη από 80 επιστήμονες σε 12 χώρες, με το 25% τουλάχιστον των διαπιστώσεων να παραμένει αδημοσίευτο, περιλαμβάνει μελέτες που δείχνουν ότι η υπερθέρμανση του κλίματος επηρεάζει τα μετεωρολογικά συστήματα και προκαλεί όλο και περισσότερες καταιγίδες.

«Όλοι ξέρουμε ότι οι ωκεανοί διατηρούν ζωντανό τον πλανήτη», όπως υπογραμμίζει η γενική διευθύντρια της UICN, η Δανή περιβαλλοντολόγος ‘Ινγκερ Άντερσεν, τονίζοντας πως «Και παρά ταύτα εμείς αρρωσταίνουμε τους ωκεανούς».

Η έκθεση με τίτλο «Εξηγήσεις για την υπερθέρμανση των ωκεανών» είναι «η πιο πλήρης και η πιο συστηματική μελέτη που έχει γίνει για τις συνέπειες της υπερθέρμανσης των ωκεανών», όπως υπογραμμίζει ένας από τους βασικούς της συντάκτες, ο Νταν Λαφόλεϊ. Τα νερά του πλανήτη απορρόφησαν περισσότερο από το 93% της επιπλέον θερμότητας που προήλθε από την υπερθέρμανση από τη δεκαετία του 1970 και μετά, περιορίζοντας τη θερμότητα που γίνεται αισθητή στην ξηρά αλλά τροποποιώντας ριζικά τον ρυθμό της ζωής μέσα στους ωκεανούς, τονίζει ο Λαφόλεϊ. «Οι ωκεανοί μας προστάτευσαν και οι συνέπειες αυτού είναι τεράστιες», προσθέτει ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής για Προστατευμένες Περιοχές της UICN. Η μελέτη, που αναφέρεται σε όλα τα σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα, από το μικρόβιο έως τη φάλαινα και μέχρι τα βάθη των ωκεανών, υπογράμμισε ότι μέδουσες, πτηνά και πλαγκτόν μετανάστευσαν κατευθυνόμενα στους πόλους και το κρύο, διασχίζοντας έως 10 μοίρες γεωγραφικού πλάτους.

Οι μεταναστεύσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής λαμβάνουν χώρα «με ρυθμό από 1,5 έως 5 φορές ταχύτερο από αυτές που βλέπουμε στην ξηρά», εκτιμά ο Νταν Λαφόλεϊ. «Επί του παρόντος αλλάζουμε τις εποχές μέσα στον ωκεανό». Η άνοδος των θερμοκρασιών πιθανόν θα αλλάξει το ποσοστό του αρσενικού πληθυσμού στις χελώνες, καθώς γεννιούνται περισσότερα θηλυκά όταν κάνει περισσότερη ζέστη. Η θερμότητα θα ευνοήσει επίσης τη μετάδοση μικροβίων στα νερά του πλανήτη. «Όταν έχουμε μια πλήρη οπτική, βλέπουμε ένα άθροισμα συνολικών και ανησυχητικών συνεπειών», όπως εξηγεί ο Νταν Λαφόλεϊ.

Αύξηση ασθενειών
Οι συντάκτες της βεβαιώνουν επίσης ότι υπάρχουν αποδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η υπερθέρμανση των ωκεανών «προκαλεί την αύξηση των ασθενειών στους ζωικούς και φυτικούς πληθυσμούς». Παθογόνοι παράγοντες όπως το βακτήριο φορέας της χολέρας ή η ανάπτυξη τοξικών φυκιών μπορούν να προκαλέσουν νευρολογικές ασθένειες όπως η ciguatera (σιγκουατοξίνη, τροφική δηλητηρίαση από κατανάλωση ψαριών από τροπικές περιοχές) και των οποίων η ανάπτυξη ευνοείται από την υπερθέρμανση της θάλασσας. Ασθένειες το ίδιο επικίνδυνες για τον άνθρωπο.

«Δεν είμαστε πλέον παρατηρητές», όπως σχολιάζει ο Νταν Λαφόλεϊ, τονίζοντας πως «Χωρίς να το θέλουμε, έχουμε μπει στον δοκιμαστικό σωλήνα μέσα στον οποίο το πείραμα είναι σε εξέλιξη».

Έτσι, η υπερθέρμανση των ωκεανών σκότωσε κοραλλιογενείς υφάλους σε ρυθμό ρεκόρ, με αποτέλεσμα τη μείωση στα είδη των ψαριών που στερούνται της φυσικής τους κατοικίας.

«Στη νοτιοανατολική Ασία, αναμένεται μείωση της αλιείας μεταξύ 10 και 30% με χρονικό ορίζοντα το 2050, σε σύγκριση με την περίοδο 1970- 2000», αναφέρει η μελέτη που υπογραμμίζει την ανάγκη ταχείας δράσης μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Πρέπει να μειώσουμε δραστικά τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου», όπως δήλωσε ο Καρλ Γκούσταφ Λούντιν, διευθυντής προγραμμάτων θαλασσίων και πολικών περιοχών στη UICN. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για το γεγονός ότι εμείς είμαστε η αιτία όλου αυτού. Ξέρουμε ποιες είναι οι λύσεις».

Υπερπληθυσμός
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια ακόμη απειλή έρχεται να προστεθεί στην ήδη δύσκολη προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, και δεν είναι άλλη από την αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού παγκοσμίως.

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης, αναμένεται ραγδαία αύξηση 33% στα επόμενα 33 χρόνια, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, μέχρι το 2050, θα υπάρχουν 9,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, με το κατώφλι των 10 δισ. να ξεπερνιέται το 2053, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς από το Γραφείο Αναφοράς Πληθυσμού (PRB), ένα ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό με έδρα τις Η.Π.Α. Μέχρι το 2050, ο πληθυσμός της Αφρικής θα φθάσει τα 2,5 δισεκατομμύρια, σχεδόν τον πληθυσμό ολόκληρου του πλανήτη στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945. Ο αριθμός των ανθρώπων στη Βόρεια και Νότια Αμερική θα αυξηθεί κατά μόλις 233 εκατομμύρια στα 1,2 δις, και στην Ασία θα αυξηθεί κατά 900 εκατομμύρια στα 5,3 δις, αλλά ο πληθυσμός της Ευρώπης θα μειωθεί από τα 740 στα 728 εκατομμύρια. Η αύξηση του πληθυσμού θα επιδεινώσει τις αρνητικές συνέπειες από την κλιματική αλλαγή και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια της φυσικής βιοποικιλότητας στα δάση, τους υγροτόπους και άλλα οικοσυστήματα που συνδέονται με φυσικές υπηρεσίες, από την επικονίαση ως την παροχή νερού.

Εξάλλου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ το 2014, ο ανθρώπινος πληθυσμός δεν θα σταθεροποιηθεί στο 9 δις μέχρι το 2100, όπως αρχικά ήλπιζαν οι ειδικοί. Μέχρι το τέλος του αιώνα, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πληθυσμό μεταξύ 9,6 και 12,3 δισεκατομμύρια. Οι πληθυσμοί σε 29 χώρες, κυρίως στην Αφρική, αναμένεται να διπλασιαστούν. Μάλιστα στο Νίγηρα, τη χώρα με την υψηλότερη γεννητικότητα στον κόσμο, οι αριθμοί ίσως τριπλασιαστούν. Σε άλλα μέρη του κόσμου, η γονιμότητα πέφτει. Για παράδειγμα, ο πληθυσμός της Ρουμανίας ίσως κατρακυλήσει από τα 20 στα 14 εκατομμύρια ως το 2050.

Το ένα τέταρτο του πληθυσμού δεν είναι ακόμη 15 ετών. Στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 41%, ενώ στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, ανέρχεται σε 16%. Ένας στους τέσσερις Ιάπωνες είναι άνω των 65 ετών, ενώ στο Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το ποσοστό αυτό είναι ένας στους 100.

Στην υποσαχάρια Αφρική, τα ποσοστά γονιμότητας είναι υψηλότερα, με σχεδόν όλες τις χώρες να έχουν κατά μέσο όρο έξι παιδιά ανά γυναίκα. Στην Ευρώπη, ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 1,6 παιδιά. Επίσης, 33 χώρες στην Ευρώπη και την Ασία έχουν ήδη περισσότερα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών από ό,τι κάτω των 15 ετών.

Υπό το φως αυτών των προβλέψεων, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των κλιματικών προσφύγων, και προσπαθούν να υπολογίσουν τρόπους για να συμβαδίσουν οι συγκομιδές των καλλιεργειών με την αύξηση του πληθυσμού, παρά τις παρατεταμένες ξηρασίες και τους καύσωνες που θα σημειωθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή :  imerisia.gr (Κοσμάς Ζακυνθινός)

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.