Οι στόχοι για την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των απορριμμάτων μας γίνονται ολοένα και υψηλότεροι –άρα και δυσκολότεροι– και οι δήμοι όλης της χώρας αναζητούν φθηνούς και αποτελεσματικούς τρόπους να εκπαιδεύσουν τους πολίτες τους σε μια πιο υπεύθυνη συμπεριφορά. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Παλλήνης ξεκίνησε ένα διασκεδαστικό διαδικτυακό πρόγραμμα εκπαίδευσης και ανταμοιβής των πολιτών, στο οποίο η γνώση και η ανακύκλωση «εξαργυρώνονται» με εκπτώσεις σε τοπικά καταστήματα.

Η πλατφόρμα followgreen.gr ξεκίνησε τη λειτουργία της την προηγούμενη Δευτέρα. Οι κάτοικοι της Παλλήνης μπορούν να εγγραφούν (φυσικά δωρεάν) και να επιλέξουν ανάμεσα σε κουίζ, μικρά άρθρα και βίντεο για την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Για παράδειγμα, το κουίζ «Πόσο καλά γνωρίζεις τους κανόνες καθαριότητας στον δήμο σου;» θέτει ερωτήματα όπως «ποιος είναι υπεύθυνος για την καθαριότητα του πεζοδρομίου μπροστά στο σπίτι», ή «τι περιλαμβάνουν τα δημοτικά τέλη» μέσα από τα οποία ο πολίτης μαθαίνει νέες πληροφορίες, που θα τον βοηθήσουν να έχει μια πιο σωστή συμπεριφορά.

Υπάρχει όμως και η ανταμοιβή: κάθε επιλογή (κείμενο, τεστ κ.λπ.) δίνει έναν αριθμό ψηφιακών πόντων, οι οποίοι μπορούν στη συνέχεια να εξαργυρωθούν με μικρές εκπτώσεις σε καταστήματα της περιοχής. Ηδη έχουν συγκεντρωθεί 80 προσφορές για τους επόμενους 2-6 μήνες, από εκπτώσεις σε ζαχαροπλαστεία, καταστήματα ρούχων ή ειδών σπιτιού, μέχρι εκπτώσεις σε υπηρεσίες όπως μαθήματα ή διοργανώσεις εκδηλώσεων, κάτι που με έμμεσο τρόπο προάγει και την τοπική οικονομία. Η άλλη εναλλακτική για τους πόντους είναι να δωριστούν σε σχολεία του δήμου, στο πλαίσιο του παράλληλου Μαθητικού Διαγωνισμού Ανακύκλωσης (οι νικητές βραβεύονται με χρηστικά δώρα για το σχολείο).

Ιδιαίτερα χρήσιμο, όμως, είναι και το γεγονός ότι η ιστοσελίδα λειτουργεί και ως «μπούσουλας» για θέματα ανακύκλωσης στον δήμο. Για παράδειγμα, παρέχει σε χάρτη τα σημεία ανακύκλωσης διαφορετικών υλικών (λ.χ. ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες). Αλλά και τα σημεία όπου κάποιος μπορεί να παραδώσει παλιά έπιπλα, ρούχα, είδη σπιτιού, φάρμακα, βιβλία, παιχνίδια κ.λπ. Eτσι μπορεί να βοηθήσει γρήγορα έναν πολίτη να εντοπίσει το σημείο στο οποίο θα πρέπει να απευθυνθεί.

Oσοι χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, μπορούν και οι ίδιοι να προτείνουν ιδέες και καλά παραδείγματα υπό τη μορφή κειμένων, φωτογραφιών ή βίντεο προς ενημέρωση των υπόλοιπων κατοίκων.

Πρόκειται για μια έξυπνη ιδέα, η οποία βέβαια εξαρτάται από την υποδοχή που θα συναντήσει. «Ο κόσμος πρέπει να εκπαιδευθεί κι αυτό χρειάζεται χρόνο, υπομονή και νέες προσεγγίσεις», λέει ο δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος. «Η Παλλήνη ήταν από τις πρώτες περιοχές που ξεκίνησαν ανακύκλωση και τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει αρκετά: έχουμε ξεκινήσει πρόγραμμα ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων, έχουμε μοιράσει 2.000 οικιακούς κάδους κομποστοποίησης, κάναμε έρευνα για το τι καταλήγει στους κάδους της ανακύκλωσης και ποιο είναι το ποσοστό των κοινών σκουπιδιών στους μπλε κάδους.

Αυτό που διαπιστώνουμε μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία είναι ότι ο κόσμος είναι ανεκπαίδευτος ως προς την ανάγκη να ανακυκλώνει, το πώς να ανακυκλώνει, τι όφελος έχει αυτό για το περιβάλλον και την οικονομία».

«Μοιάζει με παιχνίδι»

Η πλατφόρμα followgreen.gr είναι ένα πείραμα. «Πρόκειται για ένα έξυπνο και διασκεδαστικό πρόγραμμα, που μοιάζει με παιχνίδι. Ελπίζουμε ότι θα βρει ανταπόκριση, τόσο από τους πολίτες που θα γραφτούν και θα το χρησιμοποιούν, όσο και από τις τοπικές επιχειρήσεις που θα προσφέρουν εκπτώσεις και θα ωφεληθούν. Θέλουμε να καταλάβουν ότι αυτά που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε σκουπίδια είναι χρήσιμα υλικά, που αξίζουν χρήματα. Ανακυκλώνοντας προστατεύουμε το περιβάλλον, βοηθούμε την οικονομία αλλά και τον δήμο μας, που σήμερα πληρώνει 45 ευρώ/τόνο για να θάψει σκουπίδια στη Φυλή».

Πηγή: kathimerini.gr

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.