Σχεδόν 320.000 κυπελλάκια καφέ πετιούνται στα σκουπίδια κάθε ώρα στη Γερμανία. Τα ανακυκλώσιμα ποτήρια είναι μια λύση, την οποία ήδη σκέφτεται σοβαρά να στηρίξει το Βερολίνο. Το Φράιμπουργκ έχει κάνει ήδη την αρχή.

Ένα πλαστικό ή χάρτινο κύπελλο καφέ ζει περί τα 15 λεπτά. Μόλις τελειώσει η σύντομη απόλαυση του αγαπημένου ροφήματος το κυπελλάκι καταλήγει αυτόματα στον κάλαθο των αχρήστων. Στο μεταξύ τα πεταμένα κυπελλάκια έχουν καταντήσει πραγματική μάστιγα για τις μεγάλες πόλεις.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η γερμανική περιβαλλοντική οργάνωση Βοήθεια για το Περιβάλλον (Deutsche Unwelthilfe) περίπου τρία εκατομμύρια χάρτινα και πλαστικά κυπελλάκια του καφέ καταλήγουν συνολικά στα σκουπίδια κάθε χρόνο στη Γερμανία.

Βάσει υπολογισμών καθένας από τους 82 εκατομ. ανθρώπους που ζουν στη Γερμανία χρησιμοποιεί 37 κυπελλάκια τον χρόνο. Επίσης η βιομηχανική παραγωγή πλαστικών κυπέλλων είναι υπαίτια για την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Οι σχετικές επιβλαβείς εκπομπές υπολογίζονται σε 100.000 τόνους ετησίως.

Και γιατί όχι ανακυκλώσιμα κυπελλάκια;

Η κατανάλωση coffee to go, που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μόδα παγκοσμίως, αρχίζει τελευταία να απασχολεί σοβαρά τους μαγαζάτορες, τους καταναλωτές και φυσικά πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις. Παράλληλα ήδη έχουν γίνει κάποιες πρώτες απόπειρες για αναζήτηση εναλλακτικών. Πολλοί πελάτες συνοικιακών καφέ πηγαίνουν κάθε πρωί με το δικό τους ποτήρι από το σπίτι, ενώ ολοένα περισσότερες καντίνες σε εργασιακούς χώρους, φούρνοι και μικρά καφέ έχουν υιοθετήσει το σύστημα επαναχρησιμοποιούμενων κυπέλλων.

Ο δήμος Βερολίνου μάλιστα θέλει να επεκτείνει την πρακτική δίνοντας κίνητρα σε καταστηματάρχες και καταναλωτές να χρησιμοποιούν κυπελλάκια πολλών χρήσεων. Οι καταναλωτές θα πρέπει μόνο να πληρώνουν ένα μικρό αντίτιμο την πρώτη φορά κι έπειτα θα μπορούν να χρησιμοποιούν ξανά και ξανά το ίδιο κύπελλο στα συνεργαζόμενα καφέ. Επίσης όσοι καταναλωτές επιλέγουν επαναχρησιμοποιούμενα κυπελλάκια θα έχουν έκπτωση της τάξεως των 20 σεντ σε κάθε αγορά ροφήματος. Σύμφωνα με τον δημοτικό σχεδιασμό, το μέτρο αναμένεται να εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Η απόφαση του δήμου Βερολίνου δείχνει το δρόμο προς το μέλλον», αναφέρει σχετικά η Στέφανι Ότερσταϊν από την ΜΚΟ Βοήθεια για το Περιβάλλον.

Σύμφωνα με υπολογισμούς εάν το μέτρο επιτύχει, αναμένεται να επιφέρει διπλό όφελος: τόσο στο πεδίο της προστασίας του περιβάλλοντος όσο και στην εξοικονόμηση χρημάτων για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του καφέ αλλά και τους καταναλωτές.

Το παράδειγμα του Βερολίνου θέλουν να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις, ενώ ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο κάποια καφέ και φούρνοι στο Φράιμπουργκ άρχισαν στο πλαίσιο ιδιωτικής πρωτοβουλίας να εφαρμόζουν ένα αντίστοιχα σύστημα ανακύκλωσης κυπέλλων για καφέ. Μέχρι στιγμής με μεγάλη επιτυχία.

 

Πηγή : http://www.dw.com/

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.