Υστερία ξέσπασε στο Διαδίκτυο ύστερα από μια κρυπτική ανακοίνωση της NASA για μια νέα ανακάλυψη της Υπηρεσίας στον δορυφόρο του Δία, Ευρώπη, η οποία παρερμηνεύτηκε από χρήστες των social media, αλλά και από γνωστά μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να πιστεύουν ότι ανακαλύφθηκε εξωγήινη ζωή. 

Στη σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας γινόταν αναφορά σε ανακάλυψη «ενδείξεων δραστηριότητας» που έγινε στο φεγγάρι του Δία και η οποία «πιθανότατα σχετίζεται με την ύπαρξη εκεί ενός ωκεανού κάτω από την επιφάνεια».

Παρότι η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται για εξωγήινους, κοινό και επιστημονική κοινότητα θα μείνουν με την αγωνία μέχρι την επόμενη εβδομάδα, καθώς ανακοινώθηκε ότι η συνέντευξη Τύπου όπου θα ανακοινωθούν οι ανακαλύψεις θα γίνει τη Δευτέρα.

Ο εν λόγω δορυφόρος του Δία εδώ και καιρό έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των αστρονόμων, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια κάνουν συνέχεια παρατηρήσεις και μετρήσεις, καθώς έχει κάποια χαρακτηριστικά που τον τοποθετούν στη λίστα με τα μέρη του ηλιακού μας συστήματος στα οποία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ζωή. Η Ευρώπη έχει μια λεπτή ατμόσφαιρα, στην οποία έχουν εντοπιστεί ενδείξεις για παρουσία οξυγόνου, ενώ πιστεύεται ότι αποτελείται κυρίως από πυριτικά πετρώματα, όπως δηλαδή οι λεγόμενοι γεωειδείς πλανήτες.

Εξαιρετικά σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι η Ευρώπη παράγει επαγόμενο μαγνητικό πεδίο από την αλληλεπίδραση με το ισχυρό μαγνητικό πεδίο του Δία. Τέλος εδώ και καιρό οι ειδικοί υποστηρίζουν τη θεωρία πως η επιφάνεια (με θερμοκρασία -170°C) στον τέταρτο μεγαλύτερο σε μέγεθος δορυφόρο του Δία αποτελείται από ένα παχύ στρώμα πάγου και εικάζεται ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνεια υπάρχει ένας ωκεανός από νερό!

Επιβεβαίωση
Μάλιστα πιστεύεται ότι παρότι η Ευρώπη είναι 4 φορές μικρότερη περίπου από τη Γη, έχει δύο με τρεις φορές περισσότερο νερό από όλους τους ωκεανούς της Γης μαζί και ότι ο ωκεανός του δορυφόρου αυτού είναι αλμυρός και θερμαίνεται από ισχυρές παλιρροϊκές δυνάμεις οι οποίες δημιουργούνται από το βαρυτικό πεδίο του Δία, με αποτέλεσμα να μην είναι πλήρως παγωμένος.

Είναι άγνωστο εάν η NASA θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη των χαρακτηριστικών αυτών του ωκεανού ή θα δώσει κάποιο άλλο εντυπωσιακό στοιχείο καθώς στη σχετική διευκρινιστική ανακοίνωση, μετά τον σχετικό χαμό που έγινε στο Διαδίκτυο με «την ανακάλυψη ζωής στην Ευρώπη από τη NASA», η Υπηρεσία τόνιζε πως: «Οι αστρονόμοι θα παρουσιάσουν τα ευρήματα από μια μοναδική εκστρατεία παρατήρησης της Ευρώπης, η οποία οδήγησε σε αποτελέσματα που προκαλούν έκπληξη και μπορεί να αφορούν στην ύπαρξη ενός ωκεανού κάτω από την επιφάνεια της Ευρώπης».

Σημειώνεται εδώ ότι νωρίτερα φέτος, οι αστρονόμοι και οι ειδικοί του Εργαστηρίου Προώθησης Τζετ (JPL) της NASA, είχαν αποκαλύψει ότι η Ευρώπη έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τη Γη, καθώς πέραν των ενδείξεων για την ύπαρξη ωκεανού, είχαν βρει στοιχεία ότι ο δορυφόρος αυτός έχει τη δυνατότητα να παράγει οξυγόνο και υδρογόνο, που είναι τα βασικά στοιχεία για να μπορέσει να αναπτυχθεί ζωή.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Στιβ Βανς του JPL και επικεφαλής της έρευνας που οδήγησε στις παρατηρήσεις που πρόκειται να ανακοινωθούν: «Μελετούμε έναν εξωγήινο ωκεανό χρησιμοποιώντας μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί για να κατανοούμε τις κινήσεις της ενέργειας και των θρεπτικών συστατικών στα συστήματα της ίδιας της Γης. Ο κύκλος του οξυγόνου και του υδρογόνου του ωκεανού της Ευρώπης θα είναι ένας βασικός παράγοντας στη χημεία του ωκεανού και της ζωής εκεί, όπως ακριβώς είναι και στη Γη».

Πηγή : ethnos.gr

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.