Το υπεραιωνόβιο σπονδυλωτό που κολυμπά στα παγωμένα νερά του βόρειου Ατλαντικού φαίνεται πως “θάβει” τόσο χελώνες, όσο και φάλαινες στο προσδόκιμο ζωής. Ο γκρί καρχαρίας, είναι εξίσου ευμεγέθης με τον λευκό και καταβροχθίζει ακόμη και Ταράνδους ή πολικές αρκούδες (vid)
Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας είναι τα σπονδυλωτά ζώα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, καθώς μπορούν να κολυμπούν στα παγωμένα νερά της Αρκτικής επί… 400 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Τα πλάσματα αυτά δεν μεγαλώνουν παρά μόνο ένα εκατοστό κάθε χρόνο και η αργή ανάπτυξή τους συμβάλλει στην απίστευτη μακροβιότητά τους. Ζουν εκατοντάδες χρόνια περισσότερα από τους άλλους “πρωταθλητές” της μακροζωίας, τις χελώνες των νησιών Γκαλαπάγκος και τις φάλαινες της Γροιλανδίας.
Μόνο ένα είδος στον κόσμο (αλλά όχι σπονδυλωτό) έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής: το μύδι της Ισλανδίας, που μπορεί να φτάσει τα 507 χρόνια, τονίζεται στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science.
Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας, ή Σομνιόσος ο μικροκέφαλος, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του, είναι το μεγαλύτερο ψάρι της Αρκτικής. Παραμένει μάλιστα “έφηβος” για πολλές δεκαετίες, αφού χρειάζεται 150 χρόνια για να φτάσει στη σεξουαλική ωριμότητα.
Η έρευνα αυτή βασίστηκε σε μετρήσεις που έγιναν με τη μέθοδο του άνθρακα 14 στα μάτια 28 θηλυκών καρχαριών που αλιεύτηκαν κατά λάθος. Οι επιστήμονες εξάγουν συμπεράσματα για την ηλικία των καρχαριών εντοπίζοντας στους ιστούς τους ίχνη ραδιενέργειας από τις πυρηνικές δοκιμές που γίνονταν από τη δεκαετία του 1950.
Οι δύο μεγαλύτεροι καρχαρίες που μελετήθηκαν είχαν μήκος 4,93 μέτρα και 5,02 μέτρα. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ήταν ηλικίας “περίπου 335 ετών και 392 ετών αντίστοιχα”. Ο γηραιότερος θηλυκός καρχαρίας που αλιεύτηκε κατά λάθος είχε γεννηθεί ενώ στη Γαλλία βασίλευε ακόμη ο Λουδοβίκος ΙΓ’.
Δείτε ένα σύντομο βίντεο της εκπομπής Blue World για το είδος αυτό καρχαρία:
Ο τρόμος των παγωμένων νερών
Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας (επιστημονική ονομασία Somniosus microcephalus – Σομνιόσος ο μικροκέφαλος), όπως αναφέρεται στο αντίστοιχο λήμμα της Wikipedia, είναι ένας μεγάλος καρχαρίας, ο οποίος απαντάται στα νερά του Βόρειου Ατλαντικού, γύρω από την Γροιλανδία και την Ισλανδία. Αυτοί οι καρχαρίες ζουν βορειότερα από κάθε άλλο γνωστό είδος καρχαρία. Φτάνει σε μήκος τα 6,4 μέτρα και βάρος τον ένα τόνο,[2] συγκρίσιμα με τις διαστάσεις του μεγάλου λευκού καρχαρία, και είναι πιθανό να φτάνει τα 7,3 μέτρα σε μήκος και βάρος τα 1.400 κιλά,[3][4] αν και συνήθως έχει μήκος μεταξύ 3 και 5 μέτρων και βάρος 400 κιλά. Είναι ωοζωοτόκοι, με τα θηλυκά να γεννούν έως 10 μικρά κάθε φορά.
Είναι κορυφαίος κυνηγός στο περιβάλλον και τρέφεται κυρίως με ψάρια και πιθανότατα φώκιες. Σημάδια από δαγκώματα σε νεκρές φώκιες υποδεικνύουν ότι αυτός ο καρχαρίες τρέφεται με αυτές ιδίως τους χειμερινούς μήνες. Επίσης, καρχαρίες έχουν βρεθεί με υπολείματα από πολικές αρκούδες και ταράνδους στα στομάχια τους. Προτιμά ψυχρά νερά και έχει εντοπιστεί σε βάθος 2.200 μέτρων.
Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας δεν είναι επικίνδυνος για τους ανθρώπους. Το κρέας του καρχαρία της Γροιλανδίας είναι τοξικό, καθώς περιέχει μία τοξίνη την Trimethylamine N-oxide ή TMAO η οποία στο στομάχι διασπάται σε τριμεθυλαμίνη, και γι’αυτό το λόγο δεν καταναλώνεται ωμό. Όμως, οι Ισλανδοί ζυμώνουν τους καρχαρίες της Γροιλανδίας και παράγουν το hákarl, το οποίο θεωρείται ευρέως ως εθνικό πιάτο.
Πηγή : News247.gr