ΦΥΣΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Μια αποικία μυρμηγκιών, ο οδηγός για την εξέλιξη των υπολογιστικών δικτύων!

Avatar
Written by ecoscience

Αν θα έπρεπε κάτι να συγκρατήσει κανείς από τα βιβλία της Βιολογίας του Λυκείου (ή έστω από το πρόσφατο Ant-Man), είναι πως τα μυρμήγκια έχουν ταλέντο. Σε πολλά πράγματα…

Εξαιρετική δύναμη, μοναδικές ικανότητες στην επικοινωνία, αλλά και τον πρώτο λόγο στην καταστροφή ενός πικ-νικ. Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των μικροσκοπικών εντόμων. Αποδεικνύεται όμως επίσης ότι έχουν και τη λύση στο θέμα της δημοκρατίας, αφού όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και πρέπει να προχωρήσουν στη μετακίνηση των φωλιών τους, τα θαρραλέα αυτά μικρά έντομα ψηφίζουν εν απαρτία! Και η δημοκρατική αυτή διαδικασία καθορίζεται -τουλάχιστον εν μέρει- από το πόσο συχνά συγκρούονται το ένα με το άλλο.

AdTech AdΟι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα μυρμήγκια έχουν την ικανότητα να καθορίσουν τη δημογραφική τους πυκνότητα με βάση το πόσο συχνά συγκρούονται μεταξύ τους, ενώ αυτά διερευνούν το περιβάλλον τους. Είναι μια τυχαία εξερεύνηση που αποδεικνύεται όμως ότι είναι μια πραγματικά καλή μέθοδος για να υπολογίσει κανείς πόσοι είναι παρόντες σε έναν χώρο.

Στο ΜΙΤ αυτή τη στιγμή μελετούν τη συγκεκριμένη μέθοδο με σκοπό να βρουν εφαρμογές αυτής στο χώρο των δικτύων. Οι ερευνητές, εξέτασαν τα μαθηματικά πίσω από την συμπεριφορά των μυρμηγκιών αναζητώντας ένα αποτελεσματικό τρόπο εκτίμησης της πυκνότητας του πληθυσμού. Επί της ουσίας, μιμήθηκαν τη συμπεριφορά των μυρμηγκιών με ένα μαθηματικό μοντέλο όπου τυχαίες «βόλτες» λαμβάνουν χώρα σε μια συγκεκριμένη περιοχή που χωρίζεται με ένα πλέγμα κόμβων, και κάθε κόμβος συνδέεται με μια σειρά από άλλους κόμβους. Στον τυχαίο αυτό «περίπατο» το μοντέλο των μυρμηγκιών που δημιούργησαν μπορούσε να κινηθεί σε οποιοδήποτε άλλο κόμβο που συνδέεται με αυτόν στο οποίο βρίσκονται, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που άφησαν. Όπως ακριβώς τα δεδομένα σε ένα υπολογιστικό δίκτυο!

ant+coding

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι τυχαίοι αυτοί «περίπατοι» μπορούν να παράγουν εκτιμήσεις περίπου τόσο ακριβής όσο καμία δειγματοληψία, με την οποία συνήθιζαν να δημοσκοπούν μια σειρά από τυχαία επιλεγμένους κόμβους σε ένα δίκτυο. Κάτι που καθιστά τη μέθοδο πολύ χρήσιμη σε δίκτυα όπου είναι αδύνατο να υπάρξει και αντίστοιχο δείγμα, επειδή δεν υπάρχει πλήρης κατάλογος των στοιχείων του δικτύου αυτού.

Η ανακάλυψη ότι τα μυρμήγκια μπορούν να επεξεργάζονται με αυτόν τον τρόπο πληροφορίες αποδοτικότερα και από τα πιο σύγχρονα υπολογιστικά συστήματα, είναι βεβαίως σημαντική για όλες τις θετικές επιστήμες, παράλληλα όμως ανοίγει και άλλες οδούς, αφού η αποδοτικότητα της μεθοδολογίας τους θα αποβεί ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας στην εξέλιξη των υπολογιστικών δικτύων τα επόμενα χρόνια!

Αν ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα γύρω από το χώρο των υπολογιστικών δικτύων και να είσαι παρόν στα επόμενα, μεγάλα επιτεύγματα της τεχνολογίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Athens Tech, θα σε βοηθήσουν. Κάνε κι εσύ το δικό σου βήμα στον χώρο της τεχνολογίας, μέσα από ένα προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Athens Tech και δες πώς είναι να εκπαιδεύεσαι σε πραγματικές συνθήκες αγοράς πριν καν εισχωρήσεις σε αυτή.

Πηγή : Κωνσταντίνος Δημόπουλος News247.gr

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.