ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μινιμαλισμός: Μια λύση στην κλιματική κρίση;

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΙΝΙΜΑΛΙΣΜΟΣ
Avatar
Written by ecoscience

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο του μινιμαλισμού αποτελεί κεντρικό θέμα και τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Στο Instagram, για παράδειγμα, πολλοί μινιμαλιστές δημοσιεύουν φωτογραφίες στις οποίες παρουσιάζουν έναν άλλο τρόπο ζωής μέσα στο σπίτι χρησιμοποιώντας μόνον όσα αγαθά πραγματικά χρειάζονται. Πολλοί επιστήμονες θεωρούν πως μια τέτοια λογική είναι απαραίτητη για να αποδεσμευτούμε από την αντίληψη της κατοχής ολοένα και περισσότερων πραγμάτων εάν νοιαζόμαστε πραγματικά για τον πλανήτη Γη.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της Deutsche Welle, η Σουζάνε Ντόπλερ καθηγήτρια Διοίκησης Εκδηλώσεων και Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Fresenius της Χαϊδελβέργης ερευνά το φαινόμενο του μινιμαλισμού. «Ακόμη και αν δεν αποτελεί πάντα κίνητρο, ο μινιμαλισμός θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στην αειφορία. Καταναλώστε πιο συνειδητά. Αγοράστε λιγότερα και καλύτερης ποιότητας ρούχα και τρόφιμα. Πετάξτε λιγότερα πράγματα, επισκευάστε τα συχνότερα, αγοράστε λιγότερα», τονίζει η Ντόπλερ.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο μινιμαλισμός θα μπορούσε να είναι μια λύση στην κλιματική κρίση ως ένας βιώσιμος τρόπος ζωής του μέλλοντος. Όπως αναφέρει μάλιστα ο περιβαλλοντικός φιλόσοφος Γιούργκεν Μάνεμαν είναι επιτακτική η ανάγκη για επάρκεια κι όχι για ανάπτυξη καθώς «οι πόροι δεν χρησιμοποιούνται με τη δέουσα προσοχή και πολύ συχνά δεν έχουμε καν επίγνωση ότι ο μόνος λόγος που ζούμε υπό αυτές τις συνθήκες είναι επειδή ζούμε σε ένα σύστημα εκμετάλλευσης».

Με πληροφορίες από:

www.dw.com/el/ο-μινιμαλισμός-ως-απάντηση-στην-κλιματική-κρίση/a-66477820

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.