Οι νικητές του διαγωνισμού Underwater Photographer of the Year 2017 μας μεταφέρουν στον θαυμαστό κόσμο που «ζει και αναπνέει» κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μέσα από 17 εξωπραγματικές εικόνες.

 

Η ιστορία του ανθρώπινου είδους είναι στενά συνδεδεμένη με τη θάλασσα και με δραστηριότητες δίπλα και μέσα σ’αυτήν.

Ηταν φυσικό λοιπόν με την ανακάλυψη της φωτογραφίας το ενδιαφέρον των πρώτων φωτογράφων γρήγορα να στραφεί και στην προσπάθεια καταγραφής εικόνων μέσα στο νερό. Ενα επάγγελμα – χόμπι με ιδιαίτερες δυσκολίες και προκλήσεις, γιατί εκτός από το καλό «μάτι» του φωτογράφου, απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες όπως καλή φυσική κατάσταση, καταδυτικές ικανότητες και φυσικά ακριβό εξοπλισμό.

Οι συγκινήσεις, τα συναισθήματα και η ομορφιά που μεταφέρει η υποβρύχια φωτογραφία, σε συνδυασμό με τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας και το γεγονός ότι μας δείχνει έναν κόσμο που δεν μπορούμε να δούμε μόνοι μας, την κάνουν ιδιαίτερα πολύτιμη και εντυπωσιακή.

Από το 1965, ο διαγωνισμός Underwater Photographer of the Year βραβεύει τους καλύτερους υποβρύχιους φωτογράφους της χρονιάς, με ρεκόρ συμμετοχών για φέτος και τα αποτελέσματα του 2017 μόλις ανακοινώθηκαν.

Το θαύμα της υποβρύχιας φωτογραφίας

Οι νικητές του διαγωνισμού Underwater Photographer of the Year 2017 μας μεταφέρουν στο θαυμαστό κόσμο που «ζει και αναπνέει» κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

4.500 διαγωνιζόμενοι φωτογράφοι από 67 διαφορετικές χώρες έπεσαν στο νερό – άλλοι στα ρηχά άλλοι σε πολύ μεγάλο βάθος – και προσπάθησαν να «συλλάβουν» με τον φακό τους την πιο εντυπωσιακή υποβρύχια εικόνα, σε συνδυασμό με τον φωτισμό και το περιβάλλον γύρω τους.

Ο μεγάλος νικητής ήταν ο Γάλλος δύτης Gabriel Barathieu για τη φωτογραφία του «Dancing Octopus», η οποία τραβήχτηκε σε ρηχά νερά γύρω από το μικρό νησί Μαγιότ στον Ινδικό Ωκεανό. Κατάφερε να εντυπωσιάσει τους κριτές με την τεχνική ικανότητα του, την απλότητα, και τη σαφή απεικόνιση του ζώου.

«Τόσο χορευτικό όσο και κακόβουλο, αυτή η φωτογραφία δείχνει ένα χταπόδι που κυνηγά την τροφή του. Ο τρόπος που κινείται είναι εντελώς διαφορετικός από οποιοδήποτε αρπακτικό στη γη, και θα μπορούσε να είναι εξωγήινο πλάσμα από άλλο πλανήτη» σχολίασε ο κριτής του διαγωνισμού Alex Mustard.

«Επίσης, το γεγονός ότι τραβήχτηκε σε πολύ ρηχά νερά, αποδεικνύει ότι η υποβρύχια φωτογραφία είναι ανοιχτή σε όποιον είναι διατεθειμένος να βουτιά τα πόδια του στο νερό» πρόσθεσε.

Ενας από τους νικητές, ο Νικ Μπλέικ από το Δουβλίνο, τράβηξε την εκπληκτική φωτογραφία «Out Of The Blue» μέσα από μια καταβόθρα γλυκού νερού στο Μεξικό, γνωστή ως Chac Mool Cenote.

Υπάρχουν 10 κατηγορίες βραβείων συνολικά, η καθεμία από τις οποίες φωτίζει μια διαφορετική πτυχή του βαθύ μπλε της θάλασσας ή της τέχνης της φωτογραφίας της άγριας ζωής.

Ο Horacio Martinez από την Αργεντινή τράβηξε την εικόνα «Oceanic In The Sky» στην Αίγυπτο και απέσπασε το βραβείο του «ανερχόμενου Υποβρύχιου Φωτογράφου της Χρονιάς 2017».

Ο Nicholai Georgiou απέσπασε το βραβείο του «πιο ελπιδοφόρου Βρετανού Υποβρύχιου Φωτογράφου 2017» για αυτή τη φωτογραφία ενός κοπαδιού με όρκες στη βόρεια Νορβηγία.

Νικητής στην κατηγορία «Macro» ο Yat Wai (από το Χονγκ Κονγκ), ο οποίος τράβηξε αυτή την εκπληκτική εικόνα κατά τη διάρκεια κατάδυσης στο Anilao . «To θήραμα».

Ιδιαίτερος έπαινος: «Το στοιχειωμένο δωμάτιο» της Nadya Kulagina από το Καζακστάν, η οποία λήφθηκε στο Σουδάν.

Ιδιαίτερος έπαινος: «Το γιορτινό τραπέζι» από τον Mikko Saareila από τη Φινλανδία

Κατηγορία ευρεία γωνία: «Ενα στο εκατομμύριο» από τον Ron Watkins (ΗΠΑ)

Κατηγορία Ναυάγια: Το ναυάγιο Louilla στο ηλιοβασίλεμα από τον Csaba Tökölyi.

Κατηγορία: Γυμνή Τέχνη από την Katherine Lu.

Έπαινος, Πορτραίτο – Πράσινες χελώνες στις ακτίνες του ηλίου, από τον Greg Lecoeur.

Επαινος Macro: Ψάρι Κλόουν σε δίνη από τον Luc Rooman.

Έπαινος, Macro– Προνύμφες Ψαριού Λιονταριού.

Ιδιαίτερος έπαινος κατηγορία Macro: «Μέλλοντες γονείς» από τη Susannah H. Snowden-Smith

Macro RUNNER UP: Χαριτωμένο μπαλέτο από τη Jenny Stromvoll.

Κατηγορία Συμπεριφορά – «Το σπίτι σου και το σπίτι μου», από τον Qing Lin.

Πηγή : thetoc.gr

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.