ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

2022: Χάθηκε τροπικό δάσος στο μέγεθος της Ελβετίας

κατεστραμμένο δάσος
Avatar
Written by ecoscience

Η έντονη ξηρασία προκαλεί δασικές πυρκαγιές

Σύμφωνα με την έκθεση του World Resources Institute, κατά τη διάρκεια του 2022 χάθηκε τροπικό δάσος στο μέγεθος της Ελβετίας. Αυτή η περιβαλλοντική καταστροφή είναι αποτέλεσμα της αποψίλωσης και των πυρκαγιών στα δάση.

Συγκεκριμένα υπολογίζεται ότι το 2022 ο πλανήτης έχασε συνολικά 10,2 εκατομμύρια στρέμματα πρωτογενούς παρθένου τροπικού δάσους, παρουσιάζοντας αύξηση 10% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο.

Παρά τις προ διετίας δεσμεύσεις των ηγετών για τερματισμό της καταστροφής στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη, ο ρυθμός αποψίλωσης των δασών παρέμεινε υψηλός σε περιοχές όπως το Κονγκό και η Βολιβία εξαιτίας της γεωργίας και των εξορύξεων. Η έντονη ξηρασία των τελευταίων ετών προκαλεί δασικές πυρκαγιές οι οποίες τις περισσότερες φορές αποδεικνύονται καταστροφικές για το φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή.

Ο Αμαζόνιος

Στην περίπτωση του Αμαζόνιου, οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην οποία θα μπορούσε να περιέλθει το δάσος εφόσον δεν τερματιστεί η αποψίλωση του δάσους έως το 2030.

Το γεγονός ότι στα δέντρα και στα εδάφη του τροπικού δάσους του Αμαζονίου αποθηκεύονται περίπου 90 δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα -αριθμός διπλάσιος από τις ετήσιες παγκόσμιες εκπομπές- καθιστά επιτακτική την εύρεση βιώσιμης λύσης για να μη μετατραπεί η λεκάνη του Αμαζονίου σε μία ακόμα έκταση με λίγα διάσπαρτα δέντρα.

Με πληροφορίες από:

www.euronews.com/green/2023/06/27/world-forests-continue-to-shrink-despite-cop26-pledge-report-says

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.