Σύμφωνα με τους επιστήμονες βρίσκεται εκεί για περισσότερα από 1075 χρόνια.

Ένα πεύκο με την επιστημονική ονομασία Pinus heldreichii (ρόμπολο ή λευκόδερμη πεύκη) αναπτύσσεται στα υψίπεδα της βόρειας Ελλάδας, στα βουνά της Πίνδου και με βάση την δενδροχρονολογία υπολογίζεται πως βρίσκεται εκεί για περισσότερα από 1075 χρόνια.    Αυτό το κάνει να είναι το παλαιότερο γνωστό δέντρο στην Ευρώπη. Το υπερχιλιετές πεύκο ανακαλύφθηκε από ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, το Πανεπιστήμιο του Μάιντζ στην Γερμανία και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στην Αμερική. 

«Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτός ο μεγάλος, πολύπλοκος και εντυπωσιακός οργανισμός έχει επιβιώσει τόσο καιρό σε ένα τέτοιο αφιλόξενο περιβάλλον, σε μια χώρα με πολιτισμό πάνω από 3000 χρόνια», σημειώνει ο Σουηδός δενδροχρονολόγος Paul Krusic, αρχηγός της αποστολής που ανακάλυψε το δέντρο στην Πίνδο.   Λαμβάνοντας υπόψη, το μέρος όπου βρέθηκε το δέντρο και την ηλικία του, οι επιστήμονες ονόμασαν αυτό το δέντρο “Άδωνις” από τον Έλληνα θεό της ομορφιάς και του πάθους.   Μάλιστα, με βάση την ερευνητική ομάδα αυτό είναι ένα από τα 12 πεύκα με υπερχιλιετή ηλικία που υπάρχουν εκεί.   «Πολλά χρόνια πριν διάβασα μια διατριβή σχετικά με αυτό το πολύ ενδιαφέρον δάσος στην Ελλάδα. Στην έρευνά μας, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε πίνακες με χρονολογίες για να εξετάσουμε την διαμόρφωση του κλίματος ιστορικά, έτσι βρίσκοντας δέντρα μεγάλης ηλικίας συνιστά ένα από τα κίνητρά μας» σημειώνει ο Krusic.     Για να καθοριστεί η ηλικία των δέντρων οι επιστήμονες αφαιρούν μέρος του κορμού ώστε να μετρήσουν τους δακτύλιους, διαδικασία που, όμως, δεν βλάπτει το ίδιο το δέντρο.    Οι επιστήμονες ελπίζουν πως οι ετήσιες διακυμάνσεις των δακτυλίων από δέντρα σαν αυτό και εκείνων που έχουν πέσει στους αιώνες που πέρασαν, αλλά εξακολουθεί να διατηρείται ο κορμός τους στο έδαφος, θα μπορούν να παρουσιάσουν μια εικόνα της ιστορίας των κλιματικών και περιβαλλοντικών συνθηκών, χιλιάδες χρόνια πίσω.   Ο επικεφαλής της ομάδας Krusic δηλώνει εντυπωσιασμένος για την ιστορία που περιβάλλει αυτό το δέντρο. «Οι αυτοκρατορίες, η Βυζαντινή, η Οθωμανική, όλοι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή την περιοχή αλλά και τόσα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε διάλυση του. Ευτυχώς, το δάσος αυτό ήταν ουσιαστικά ανέγγιχτο για πάνω από χίλια χρόνια» αναφέρει.   Τα χιλιετή δέντρα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνητικών αποστολών που πραγματοποιούνται από το Παρατηρητήριο Navarino Environmental (NEO), μια συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της TEMES Α.Ε. 

Πηγή: www.lifo.gr

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.