ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Έως το 2027 η πρώτη υποβρύχια βάση στα ανοικτά των ακτών της Ουαλίας

υποβρύχια βάση στα ανοικτά των ακτών της Ουαλίας
Avatar
Written by ecoscience

Η επιπελαγική ζώνη

Η επιπελαγική ζώνη αναφέρεται συχνά ως η ζώνη φωτός, εκτείνεται από την επιφάνεια και φθάνει σε βάθος τα 660 πόδια (200 μέτρα). Στην επιπελαγική ζώνη υπάρχει αρκετό φως από τις ηλιακές ακτίνες, με αποτέλεσμα να φιλοξενούνται σε αυτά τα βάθη οι περισσότεροι θαλάσσιοι οργανισμοί αλλά και ανθρώπινες δραστηριότητες όπως αναψυχή, αλιεία και θαλάσσιες μεταφορές. Η παρουσία του φωτός επιτρέπει τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και σ’ αυτή τη ζώνη υπάρχουν και κοραλλιογενείς ύφαλοι.

Σύμφωνα με την Daily Mail, μέχρι σήμερα οι επιστήμονες μπορούν να εξερευνήσουν αυτή τη ζώνη σε υποβρύχια, τα οποία συνήθως μπορούν να παραμείνουν κάτω από το νερό μόνο για μερικές ώρες κάθε φορά.

Η εταιρεία που σχεδιάζει αυτό το εγχείρημα και οι ερευνητές που θα περάσουν 28 ημέρες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας

H DEEP Research Labs είναι μια εταιρεία τεχνολογίας και εξερεύνησης ωκεανών. Οι επιστήμονες της εταιρείας αποκάλυψαν σχέδια για την κατασκευή μιας βάσης η οποία θα βρίσκεται 660 πόδια κάτω από την επιφάνεια στα ανοιχτά της Ουαλίας. Στη βάση αυτή οι ερευνητές θα μπορούν να ζήσουν έως και 28 ημέρες κάθε φορά.

Η βάση «Sentinel», όπως ονομάζεται, θα παρέχει στους επιστήμονες εκτεταμένη πρόσβαση στην επιπελαγική ζώνη, όπου πιστεύεται ότι βρίσκεται το 90 τοις εκατό της θαλάσσιας ζωής.

Είναι αναγκαίο να διατηρήσουμε τους ωκεανούς και για να γίνει αυτό πρέπει να τους κατανοήσουμε. «Οι ωκεανοί βρίσκονται στο επίκεντρο πολλών από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος και προσφέρουν επίσης ευκαιρίες που δεν έχουμε καν αρχίσει να κατανοούμε», αναφέρει ο πρόεδρος της DEEP Steve Etherton.

Με πληροφορίες από:

www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-12478069/Inside-underwater-base-scientists-plan-build-coast-Wales-2027-researchers-spend-28-DAYS-living-cramped-pods-660ft-surface.html

About the author

Avatar

ecoscience

Το ecoscience.gr φιλοδοξεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα portals περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και προσανατολισμού στο ελληνικό διαδίκτυο με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις στον ευρύτερο τομέα της περιβαλλοντικής μηχανικής καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ορθής διαχείρισης των φυσικών πόρων.